In Memoriam: Milan Buljević

Umro je Milan Buljević. Napustio nas je još jedan iz pleajade osoba koje su obilježile društveni, sportski i kulturni život u Dugom Ratu i našoj maloj općini. Napustio nas je čovjek, otac, muž, radnik, novinar, sportaš, sportski djelatnik, vjećnik, dobitnik nagrade Općine Dugi Rat za životno djelo,.. otišao je veliki čovjek.

***

Laureat nagrade Općine Dugi Rat za životno djelo je gospodin Milan Buljević iz Dugog Rata. U kratkim crtama pokušati ćemo ovdje navesti samo dio izuzetnog doprinosa Milana Buljevića u području društvenog života mjesta i Općine, poglavito njegove važne uloge u razvoju i promicanju dugoratskog sporta, kulture, obrazovanja, informiranja i ostalim aktivnostima u koje je bio uključen ...

NAGRADA OPĆINE DOŠLA JE U PRAVE RUKE

Milan Buljević laureat nagrade Općine Dugi Rat za životno djelo

Pišu: Miro Mimica i Ante Raljević, 20. ožujka 2013. godine

Milan Buljević se rodio 13.09. 1935 godine u Dugom Ratu  i čitavi svoj životni vjek do sada proveo je u Dugom Ratu. Od početka svog radnog vijeka pa sve do odlaska u mirovinu bio je zaposlen u tvorniciDalmacija” koja je do osnivanja Općine Dugi Rat bila nositelj gospodarstva, znanosti, prosvjete, športa, kulture, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih aktivnosti društvenog života na području sadašnje Općine Dugi Rat i šire.

Milan Buljević

Milan Buljević bio u raznim tijelima tvornici “Dalmacija” koja je finacirala razvoj  i donosila odluke o razvoju Dugog Rata i okolice.

Osnivač je stolnoteniskog kluba “Orkan “ iz Dugog Rata i bio njegov prvi aktivni igrač koji je postigao zapažene rezultate u Hrvatskoj. U klubu je bio i tajnik i trener, te je svojim je iskustvom pomagao mladima. Sportski je odgojio generacije mladih stolnotenisača i stolnotenisačica koji su bili davnih pedesteh, šezdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća  prvaci u juniorskoj i seniorskoj konkurencije države.

1958. godine ženska juniorska ekipa bila je prvak Hrvatske, 1965. godine ženska juniorska ekipa prvak Hrtvatske, 1981. godine  ženska seniorska ekipa prvak Hrvatske. Ante Bućo, jedan od njegovih prvih igrača, bio je izbornik ženske stolnoteniske ekipe Hrvatske.

Milan Buljević je bio član upravnih tijela športskog  društva “Orkan”, koji je bio nostitelj svih sportova u Dugom Ratu u kojem se okupljala mladost Dugog Rata. Obnašao je i funkciju tajnik pojedinih klubova društva.

Milan Buljević je sudjelovao u svim športskim susretima feroleguraša na kojima se je predstavljao Dugi Rat, sa kojih je izještavao u tvorničkim novinamaDalmacija”, kako tekstualno tako i fotografijama i na taj način upoznao stanovništvo Dugog Rata o sportskim uspjesima sudionika iz Dugog Rata.

Bio je član uredništva tvorničkih novina “Dalmacija” i u njima je izvještavao o sportu koji se događao u Dugom Ratu u mjesecu u kojem su novine tiskane, tako su radnici i stanovništvo Dugog Rata bili upoznati sa sportskim uspjesima klubova iz Dugog Rata.

Dugi Rat

Njegovi tekstovi i fotografije u tvorničkim novinama “Dalmacija”, kao zapisi i fotografije o sportskim događanjima u Dugom Ratu koje posjeduje u svojoj privatnoj arhivi mogu biti korišteni za izradu zapisa o društvenom i športskom životu na području Dugog Rata prije osnivanja općine Dugi Rat.

Milan Buljević je bio dopisnik dnevnih novina “Slobodne Dalmacija” i “Sportskih Novosti” i u njima je svaki vikend poslije odigranih susreta u Dugom Ratu izvještavo o rezultatu, sastavima i igri nogometnog, rukometnog, stolnoteniskog, streljačkog i ostalih klubova sa područja Dugog Rata, promičući i šireći tako rad, rezultate i uspjehe športskih klubova iz Dugog Rata u svijet. Ti su izvještaji korišteni za pisanje monografija nogometnog klupa “Orkan” i rukometnog “Hrvatski Dragovoljac”.

Milan Buljević je bio aktivan i društvenom životu mjesta kao član vijeća mjesne zajednica Dugi Rat, a krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, prije osnivanja općine Dugi Rat, bio je i tajnik tadašnje mjesne zajednice Dugi Rat, koja je bila nositelj kulturnog života, osnovnog školstva, socijalne skrbi, zdravstva i sportskog razvoja mjesta Dugi Rat, te je on svojim zalaganjem na mjestu tajnika dao svoj doprinos u gore navedenim aktivnostima na području sadašnje općine Dugi Rat.

Milan Buljević

Isto tako, bio je i vjećnik u Općinskom vjeću Općine Dugi Rat, te je svojim sudjelovanjem u raspravama i prjedlozima na sjednicama Općinskog vjeća pridonio razvoju Općine Dugi Rat.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 106 guests and no members online