Kontra mraku, kontra sili.. kontra zaboravu

Hrvatska svakodnevica može čovjeka natjerati na konstantno preispitivanje zdravog razuma – kako tuđeg, tako i vlastitog. Posebno ako je riječ o iz temama iz povijesti, apsolutno omiljenima među Hrvatima. Često je stoga dobro vidjeti kako stvari kojima se tako revno opterećujemo, kao da nemamo važnijih problema, izgledaju izvana – ponekad iz te vanjske perspektive možemo nešto i naučiti. Povodom nedavne smrti Hrvoja Čulića, posljednjeg iz Hajdukove momčadi u Drugom svjetskom ratu, talijanski list La Gazzetta dello sport objavio je veliku priču o najslavnijim danima 'šampiona slobodne Europe', 'mitske nogometne momčadi koja spada među najposebnije u 20. stoljeću'.. Da, mislio je na Hajduk i njegovu odiseju u Drugom svjetskom ratu. Najvažniju i najslavniju epizodu klupske povijesti – ma koliko neki šutjeli o tome.. Ah, caro amico mio...

KONTRA MRAKU, KONTRA SILI... KONTRA ZABORAVU

Evo kako Talijani odaju počast partizanskom Hajduku

Piše: Aleksandar Holiga / tportal
Izvor: tportal


La Gazzetta dello sport posvetila je u utorak Hrvoju Čuliću i 'ratnom' Hajduku poduži tekst. Naslovljen 'Hajduk kaže adio posljednjem partizanu', objavljen je u utorak u Extra Timeu, Gazzettinom tjednom prilogu o međunarodnom nogometu.

'Dalmatinci, tvrdoglavi poput gusara koji su od rimskih vremena opsjedali vode Jadranskog mora, željeli su ostati Dalmatinci', piše Luchetta. Kontra mraku i kontra sili, 'ostali su vjerni hajdučkom imenu, koje u slavenskoj tradiciji označava romantičnog odmetnika, svojevrsnog Robina Hooda, izraženom i u geslu 'prkos moćnom, zaštita slabom''.

Tekst dalje navodi kako je triput u samo nekoliko godina ta vjernost stavljena na kušnju...

PROČITAJTE VIŠE...


Povezani članci

Who's Online

We have 167 guests and no members online