Prihvaćen prijedlog 'Naš Hajduk'

Torcida Dugi RatDanas je splitsko Gradsko vijeće jednoglasno prihvatilo prijedlog Torcide da članovi kluba, dakle oni navijači koji budu plaćali članarinu (upisnina 50 kuna, plus godišnja članarina od 100 kuna za odrasle te 50 kuna za maloljetnike) ubuduće biraju sedam od devet članova Nadzornog odbora Hajduka. Model je to upravljanja klubom u kojem na demokratskim i transparentnim izborima navijači okupljeni u navijačku udrugu Naš Hajduk, biraju 7 članova Nadzornog odbora Hajduka u ime udjela Grada Splita od 56,1%. Pitanje Hajduka je zapravo puno više od običnog dioničko društva, kaže u Torcidi. Hajduk je simbol grada, brand i odluka o eventualnoj prodaji dionica Hajduka bi trebala proći i referendum među stanovnicima Splita. Svjesni smo situacije, svjesni smo rizika i preuzimamo punu odgovornost. Za dobrobit našeg kluba ...


PROJEKT "NAŠ HAJDUK"

Izvor: Index, Slobodna Dalmacija, Torcida

PREZENTACIJA PROJEKTA "NAŠ HAJDUK"

Ugrubo, riječ je o projektu kojim bi se oformila udruga građana koja bi plaćala godišnje članarine koje bi išle direktno u Hajdukovu kasu čime bi sufinancirali klub.

Predstavljali bi na taj način grad Split kao većinskog vlasnika sa 55,6 posto dionica kluba, a s druge strane bi birali sedam od devet članova Nadzornog odbora koje je dosad birao grad.

Temelj projekta su demokratski i transparentni izbori na kojima bi navijači okupljeni u Udrugu navijača izabrali sedam članova NO-a u ime udjela grada.

Svatko tko zadovoljava uvjete natječaja, bez obzira na članstvo u Udruzi, mogao bi se kandidirati za mjesto u Nadzornom odboru kojeg će birati svi članovi Udruge koliko god ih bude.

Preostala dva mjesta po logici stvari kao i dosad trebali zauzeti veliki-mali dioničari.

Na ovaj način Hajduk bi bio korak bliže tome da se približi željenom cilju da klub ostane u rukama navijača, kao što je slučaj u portugalskoj Benfiki ili europskom prvaku Barceloni koje su udruge građana, odnosno njemačkim klubovima koji su najbliži primjeri iako je Hajduk ipak specifičan slučaj (već je š.d.d.).

Želja navijača jest da se već prije utakmice protiv jednog od ‘uzora’ Barcelone u Splitu i početka europske sezone ‘bijelih’ uhvati val i krene s učlanjivanjem u udrugu.

navijači hajduka


Gradsko vijeće usvojilo prijedlog Torcide

Veliku je, ali i jednoglasnu pobjedu izvojevala Torcida u splitskom Gradskom vijeću. Članovi kluba ubuduće će birati sedam od devet članova Nadzornog odbora Hajduka. Dosad Torcida pri ovom izboru nije imala pravo glasa.

Nakon izlaganja projekta "Naš Hajduk" svih 18 vijećnika podignulo je ruke za navijački projekt koji će promijeniti dosadašnju biračku proceduru.

Povijesnoj sjednici za splitski navijačku puk prisustvovao je Hrvoje Maleš, Hajdukov predsjednik, ali ne i gradonačelnik Splita Željko Kerum.

Ideju koja nakon sjednice u Banovini ide u proceduru (natječaj se planira za rujan) vijećnicima su predstavili momci iz Torcide - Stipe Lekić, Josip Tadinac i Bojan Islamović. Na projektu su radili zajedno s predstavnicima Grada.

Biračko pravo, pojasnili su, imat će samo članovi kluba, dakle oni navijači koji budu plaćali članarinu (upisnina 50 kuna, plus godišnja članarina od 100 kuna za odrasle te 50 kuna za maloljetnike).

Neki od vijećnika napomenuli su da projekt neće imati smisla ne učlani li se u klub dovoljan broj članova, na što su im predstavnici navijača odgovorili da slobodno odredbe donju granicu, "jer ako bi pristupilo tisuću članova, i Torcida bi odustala i zapitala se za koga sve ovo radi".

Ulazak Torcide u klub pozdravio je i Joško Svaguša, bivši predsjednik Hajduka, a danas vijećnik. On je sugerirao da, s obzirom na model Barcelone, na koji se naslanja projekt "Naš Hajduk", veće ovlasti treba dati predsjedniku Uprave.

"U Barceloni predsjednik odlučuje o svemu, ali ne može biti izabran bez bankovnog jamstva. Kod nas predsjednik ne odlučuje o svemu, ali za sve odgovara", kazao je Svaguša.

Torcida Dugi Rat

Povezani članci

Who's Online

We have 161 guests and no members online