Iz Regije..

GIP: U Omišu se nije događao nikakav tajni pothvat

U povodu članaka autora Vinka Vukovića objavljenih u Slobodnoj Dalmaciji dana 4., 5. i 6. lipnja 2013. g. podnaslovima: "Omišani spriječili puč u režiji HDZ-ai Gradskogizbornogpovjerenstva", "HDZ mimo Kovačićeva znanja zatražio brojanje svih listića, ali uzalud", "500-tinjak Omišana skandiralo: Lopovi! Lopovi!", "Škaričića nećemo tužiti, samo neka više ode!", Omiško gradsko izborno povjerenstvo podnosi sljedeći demanti... U navedenim člancima iznesene su brojne neistine i dezinformacije koje su svojim sadržajem dovele u zabludu čitatelje, druge medije, a posebno građane Omiša ...

DEMANTIRAMO

OMIŠKO GRADSKO IZBORNO POVJERENSTVO O POSTIZBORNIM DOGAĐAJIMA

U Omišu se nije događao nikakav tajni pothvat

Piše: GIP Omiš
Izvor: Slobodna Dalmacija


U navedenim člancima iznesene su brojne neistine i dezinformacije koje su svojim sadržajem dovele u zabludu čitatelje, druge medije, a posebno građane Omiša.

Naime, navedenim člancima neistinito su iznesene činjenice bez elementarnog poznavanja sadržaja o kojemu se piše vezano za drugi krug lokalnih izbora u Gradu Omišu, na način da je zakonito postupanje Gradskog izbornog povjerenstva (GIP-a) po izjavljenom prigovoru od strane HDZ-a , autor neobjektivno i krajine tendenciozno prikazao neregularnim.

Naime, sukladno odredbi čL 102. st. 3. Zakona o lokalnim izborima (NN. 144/12, u daljnjem tekstu: Zakon), GIP grada Omiša je dana 2. lipnja 2013. g., u 23 sata, objavio rezultate izbora za gradonačelnika Omiša, od kada je započeo teći zakonski rok od 48 sati za podnošenje prigovora u postupku izbora gradonačelnika.

Dana 4. lipnja 2013. g. u 17 sati Hrvatska demokratska zajednica pravodobno je podnijela prigovor na regularnost lokalnih izbora za područje grada Omiša. Prigovor je faksom proslijeđen Županijskom izbornom povjerenstvu (ŽIP-u) Splitsko-dalmatinske županije nedugo nakon zaprimanja, odnosno nakon 17 sati, jer je ono dužno donijeti rješenje o uloženom prigovoru također u roku od 48 sati od dana kada je prigovor dostavljen (arg. iz čL 129. st. 4. Zakona).

Nakon primitka prigovora ŽIP Šplitsko-dalmatinske županije zatražio je od GIP-a grada Omiša da obavi određene izvidne radnje, a koje sii vezane za sadržaj izjavljenog prigovora. SuMadnoinjerodavnim odredbama Zakona i izričitim naputcima ŽlP-a, Gradsko izborno povjerenstvo sastalo se tog istog dana u svojim službenim prostorijama u 19 sati, i to u svome punom sastavu (dvanaest članova).

Stalni sastav GIP-a grada Omiša čini šest nestranačkih članova, a prošireni sastav čine dva člana HDZ-a, jedan član SDP-a, jedan član HSP-a, jedan član HNS-aijedančlanHGS-a. Nasazva-noj sjednici Povjerenstva također je bila prisutna i gđa Zorica Terzić, i to kao promatračica novoizabranoga gradonačelnika đr. sc. Ivana Kova-čića.

Moramo napomenuti daje ona bila pravovremeno obaviještena o postojanju prigovora, tako da je i više nego očito da ne stoji tvrdnja o nekakvom tajnom pothvatu!

Tijekom provođenja izvidnih radnji nitko od prisutnih članova GIP-a, niti navedena promatračica, nije iznio nikakav prigovor na postupanje, odnosno neslaganje. Sve radnje obavljane su javno pred svim Članovima i svi smo sudjelovali u njihovu obavljanju, osim promatračiće koja je imala isključivo pravo na promatranje.

Prilikom obavljanja izvidnih radnji u prostorijama GIP-a ni u jednom trenutku nije bio prisutan bivši gradonačelnik Omiša prof. Ivan Škaričić, a kamoli daje s nama brojao glasačke listiće. Također ni ministar Arsen Bauk, kao ni predsjednik Državnog izbornog povjerenstva RH Branko Hrvatin nisu ni na koji način utjecali, niti su prekidali rad povjerenstva.

Naprotiv, predsjednik DIP-a RH Branko Hrvatin u HRT-ovoj emisiji «Tema dana» emitiranoj 05. lipnja 2013. g., potvrdio je da je GIP radilo isključivo na temelju Zakona i uputa Županijskog izbornog povjerenstva.

Konačno, nitko od članova stalnog sastava GIP-a Grada Omiša, pa tako ni njegov predsjednik, nije i ne može biti aktivni član bilo koje političke stranke.

GRADSKO IZBORNO POVJERENSTVO GRADA OMIŠA
BORIS MIMICA, PREDSJEDNIK
OZRENKA FACARAZZI, POTPREDSJEDNICA
ŽEUKO BORIĆ, ČLAN
ZDRAVKO NOVAKOVIĆ, ČLAN
MILENA ALABURIĆ, ČLANICA
KATARINA MARČIĆ, ČLANIC

Povezani članci

Who's Online

We have 380 guests and no members online