E-turizam bi pomogao podizanju hrvatskog turizma, posebno kongresnog

nove tehnologije u turizmuUlazeći u ljetne mjesece, sve države koje u turizmu vide značajni dio nacionalnog proizvoda često koriste razne statističke pokazatelje kako bi impresionirale domaću javnost,a konkurenciji pokazale svoje prednosti. Jesen se pak koristi za rezimiranje postignutih uspjeha i najavu nove još uspješnije sezone.  Zanimljivo je osvrnuti se i na pitanje praćenja i primjene novih trendova i inovacija u turizmu, a osobito procjeni koliko su tome pridonijele nove informacijske i komunikacijske tehnologije. Da li je današnja turistička ponuda neke zemlje, regije ili mjesta prilagođena novim zahtjevima koje prosječnom korisniku turističkih usluga omogućuju upravo nove tehnologije ...


TURIZAM

E-turizam bi pomogao podizanju hrvatskog turizma, posebno kongresnog

Izvor: moj-fond.hr

Znamo li da turistička industrija danas generira oko 11 posto ukupnog globalnog društvenog proizvoda, s ukupno ostvarenim prošlogodišnjim prihodom od čak 693 milijarde eura, te da Svjetska turistička organizacija predviđa konstantan godišnji rast.

No sve veće razlike u raspodjeli tog iznimnog udjela u pojedinim nacionalnim ekonomijama, uz neizostavni faktor atraktivnosti destinacije i kvalitete merketinga,u velikoj mjeri ovise i o prihvaćanju i primjeni tehnoloških inovacija u području novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

turizamUlazeći u ljetne mjesece, sve države koje u turizmu vide značajni dio nacionalnog proizvoda često koriste razne statističke pokazatelje kako bi impresionirale domaću javnost,a konkurenciji pokazale svoje prednosti. Jesen se pak koristi za rezimiranje postignutih uspjeha i najavu nove još uspješnije sezone. 

U razdoblju globalne gospodarske krize uistinu je važno tim stvarno dobrim rezultatima i podacima unijeti i pozitivni duh toliko potreban u formuli traženja izlaza iz ekonomskih poteškoća.

No zanimljivo je osvrnuti se i na pitanje praćenja i primjene novih trendova i inovacija u turizmu, a osobito procjeni koliko su tome pridonijele nove informacijske i komunikacijske tehnologije.

Da li je današnja turistička ponuda neke zemlje, regije ili mjesta prilagođena novim zahtjevima koje prosječnom korisniku turističkih usluga omogućuju upravo nove tehnologije.

Upitamo li se što to novi elektronski mediji, uređaji i sustavi mogu ponuditi prosječnom turistu više i bolje nego provjeren direktan kontakt s iskusnim i motivirnim turističkim agentom, korisno je osvrnuti se na novi koncept "e-turizma".


E-Turizam

Međunarodna federacija informacijske tehnologije u području prometa i turizma (IFITT) koja je institucionalizirala koncept  e-turizma, kao glavne ciljeve naglašava poticanje istraživačkih projekata i razvoj globalne integralne mreže i ekspertnih baza podataka i znanja u području primjene novih ICT tehnologija u turizmu.

Kako e-turizam nije samo prazna riječ, pokazuje i UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) koja pokreće još 2003. godine „e-Turizam inicijativu“ prvenstveno namijenjenu zemljama u razvoju kako bi im pomogli u razvoju održivog turizma koji bi bio usklađen sa ekološkim specifičnostima i Milenijskim razvojenim ciljevima.

turistiProgram, naravno, pomaže vladinim resorima u području turizma, ali i malim i srednjim tvrtkama u turističkom sektoru, a s ciljem kvalitetnije turističke promocije korištenjem informacijske tehnologije.

Niz globalnih tvrtki u području mobilnih komunikacija kroz brojne programe ulaze na tržište tih zemalja ostvarajući vlastite interese, ali i pomažući im kreirati kvalitetniju turističku ponudu, utemeljenu na korištenju svih prednosti interneta i mobilne komunikacije.

Drastični primjer korištenja pogodnosti globalne komunikacije putem interneta u promociji vlastitog turizma najbolje svjedoči Kina, ali i niz azijskih high-tech zemalja koje su se posljednjih godina uspješno pozicionirale u sam vrh atraktivnih turističkih destinacija.
 
OECD još prije desetak godina, uglavnom motiviran određenom stagnacijom turističke industrije u nizu razvijenih zapadnih zemalja, ukazuje kako su inovacije glavna pokretačka snaga za neophodne strukturalne promjene u turističkoj industriji. Informacije o novim dalekim, ali konkurentnim destinacijama, lako postaju dostupne svima na globalnoj razini.

Tehnološke promjene koje nose nove informacijske tehnologije, kao i u drugim sektorima, i u turizmu prisiljavaju stalno kreiranje novih poslovnih modela.  

Tako će danas, već u priličnoj mjeri razvijene integralne turističke e-platforme ponuditi preko interneta cjelokupnu uslugu putovanja dizajniranu sukladno specifičnim željama i zahtjevima korisnika, od izbora destinacije, tranportnog sredstva, najma vozila, svih pratećih aktivnosti i sve to jednostavno potvrditi putem sms-a na mobitel korisnika.

Elektronski čitači provjeriti će sms poruku na aerodromu, pri dolasku u hotel ili prilikom korištenja bilo koje druge usluge tijekom putovanja. Značajna ušteda u procesuiranju i distribuciji svih potvrda i karata omogućiti će konkurentniju cijenu cjelokupne turističke ponude. Na istom mobitelu, korisnik usluge dobivati će besplatno i sve relevantne informacije koje mu mogu korisititi tijekom ljetovanja.

gošća Iako je proces standardizacije turističke industrije snažnije zahvatio hotelsku industriju još od formiranja prvih lanaca Hiltona i Merriota te uvođenja međunarodnog modela kategorizacije hotela, značajne promjene, uz pojednostavljenje viznih režima i postupno ukidanje brojnih restrikcija putovanja, uvelo je i uvođenje koncepta jeftinijih zračnih prijevoznika i cijenom dostupnijih karata. No, ključne promjene unijela je prije svega mogućnost individualnog pretraživanja i kupnje karata preko internet stranica

Globalni distrubucijski sistem (GDS) započeo je, međutim i s postupnim procesom standardizacije cjelokupnog sustava uključenog u turističku industriju, što je naravno preduvjet  formiranja virtualnih „travel mall“-ova preko kojih bismo sutra mogli na jednom mjestu (one stop travel shop) pregledavati virtualne i međusobno integrirane kolekcije nebrojenih turističkih ponuda, dizajnirati željene turističke aranžmane, formirati vlastiti profil, te naravno uplatiti cjelokupno ljetovanje i za to dobiti elektronsku potvrdu dovoljnu za sve segmente našeg putovanja.

Budućnost turističkih ponuda, prema sve većem broju radova i analiza iz tog područja, kreće se prema izgradnji inteligentnih integralnih virtualnih sustava koji uče kroz komunikaciju s korisnicima, sustavno ažuriraju i povećavaju baze podataka, omogućuju interakcijsku komunikaciju ne samo prilikom kupnje aranžmana, već i tijekom njegovog korištenja.

Pametni sustavi pomažu u izbjegavanju bilo kakvih nelogičnosti, vremenskih kolizija ili pak mogućih poteškoća izazvanih prirodnim nepogodama, štrajkovima ili prekidima relevantnih transportnih usluga. Sustavi tako mogu automatski ponuditi alternativno rješenje u slučaju bilo kakvih nezgoda ili poteškoća na putovanjima.

Za razliku od prije samo dvadesetak godina, današnji prosječni turist znatno je mobilniji, nezavisniji, i skloniji kreiranju cjelokupnog vlastitog odmora – od izbora destinacije, duljine boravka, prijevoznog sredstva, pa do svih aktivnosti i sadržaja koje očekuje tijekom boravka.  Za to su mu naravno potrebne adekvatne informacije koje u pravilu prikuplja preko interneta.

apartmaniNije potebno posebno navesti koliko je važno da svi uključeni u turističku ponudu sve potrebne informacije uključe na svoje web stranice.

Prema jednom istraživanju, preko dvije trećine Amerikanaca navode da im e-turizam i informacije preko weba nude bolje usluge nego klasične turističke agencije.

Web stanice su naravno kvalitetan i koristan dio turističke ponude ukoliko na destinacijama postoji mogućnost pristupa internetu.

Trijažnom anketom pokrivenosti wireless lokacija uzduž hrvatskih gradova vjerojatno bismo dobili zanimljive informacije. Bez namjere kritike, bilo bi korisno zaviriti u pojedine informacijske centre i provjeriti nude li besplatni wireless pristup internetu.

Za svaku pohvalu su svi naši gradovi koji nude besplatni pristup internetu u većem dijelu gradske jezgre. Svjedoci smo, međutim, da brojni hoteli i apartmani još uvijek nisu dovoljno pažnje posvetili vlastitom reklamiranju preko interneta, a još manje ponudi njegovog korištenja, pri čemu ponuda interneta ili izostaje ili se često naplaćuje po nerazumno visokoj cijeni.  

Teško je danas zamisliti ozbiljan kongresni turizam u bilo kojoj zemlji ukoliko ne postoji adekvatna informacijska i komunikacijska infrastruktura. Kongresni turizam, s druge strane, najlogičniji je način profesionalnog okretanja turizmu i izvan ljetne sezone.


Novi pristup turizmu

Investicija u pametno napravljen integralni sustav i nacionalnu platformu kongresnog turizma sigurno bi maksimalizirala pridodanu vrijednost koju Hrvatska ima i može ponuditi u odnosu prema konkurenciji.

Nordijske zemlje u znatno nepovoljnijoj klimi, u formi „one stop shopa“ pokušavaju na nacionalnoj razini objediniti ponude prijevoza, smještaja, kongresne logistike, sveučilišnih programa, te kulturnih i gospodarskih specifičnosti nekog mjesta.

Marketing usmjeren kongresnom turizmu iznimno je proaktivan i integriran u vrlo efikasan nacionalni ili regionalni branding. 

Irska Vlada početkom lipnja ove godine pokrenula je nacionalnu interaktivnu high-tech platformu (CULTUREFOX) za bolju turističku promociju zemlje dizajniranu kao „one-stop-shop“ za sve relevantne kuturalne institucije i događaje u zemlji te prilagođenu za mobilne telefone.

turistiNo, informacijske tehnologije danas turizmu nude ipak znatno više od sustava kvalitetnije direktne ponude, rezervacije hotelskih smještaja i zrakoplovnih karata, ili podrobnijeg informiranja o mogućim destinacijama preko web stranica.

Turizam je naravno direktno povezan s prometom i sve korisne informacije o stanju u prometu ili o voznim redovima koje su uključene u integralne i interakcijske baze podataka značajno podižu kvalitetu turističkih usluga.

Na finskom Tampere sveučilištu u suradnji sa vodećim tehnološkim institutom „VTT“ te uz sponzorstvo „Mercedes-Benz“-a razvija se sofisticirani sustav “DRIVE C2X“ koji bi trebao omogućiti automobilima u prometu njihovu automatsku međusobnu komunikaciju i slanje relevantnih poruka vezanih uz realne uvjete vožnje te moguće neposredne opasnosti.

Finska jednako tako razvija niz e-aplikacija koje pomažu u kontroli sigurnosti aerodroma i velikih javnih površina, posebno detekcije mogućeg skrivenog oružja, eksplozivnih sredstava ili pak sumnjive ili napuštene prtljage.

Taj složeni novi pan-europski SUBITO projekt usmjeren je razvoju sofisticiranih tehnologija za analizu video imidža te omogućuje automatsko povezivanje i reverzno praćenje putanje kretanja neke osobe od trenutka detektiranja napuštene prtljage.

Turizam je neposredno povezan s osjećajem sigurnosti i razvoj visokih tehnologija koje će pomoći u pravodobnoj i efikasnoj detekciji i prevenciji mogućih opasnosti od velikog je značaja.

Neposredne koristi primjene novih tehnoloških inovacija moguće su od smanjenja rizika industrijskih ekoloških incidenata, nadolazećih prirodnih nepogoda i katastrofa, pravodobne detekcije šumskih požara pa do korištenja visokih tehnologija u boljoj prevenciji mogućih terorističkih napada.

Na brojnim institutima i sveučilištima danas se razvijaju korisni e-sustavi informacija o stanju u prometu, ili precizni i svugdje dostupni podaci o vremenskoj prognozi i najavi mogućih vremenskih nepogoda.

jedrenjaciOsobito u području nautike to je, naravno, od iznimne koristi. Pomoću pametnih mobitela spojenih određenim aplikacijama na integralne ekspertne sustave moguće je rezervirati mjesto u marinama, naručivati različite usluge ili pravodobno dobivati razne korisne informacije.

Korištenje mobitela za plaćanje parkinga pogodnost je koju Hrvatska već godinama koristi. Široko dostupne smart-phone aplikacije u području medicinskih savjeta vezanih uz specifičnosti pojedinih destinacija, a osobito u vrijeme jačanja trendova esktremnih sportova, uvelike mogu svima koristiti.

Pojava pametnih telefona omogućila je snažni zamah jačanja inovacijske kulture te ponudila praktički svima da svoju kreativnost pokušaju realizirati i u izradi raznovrsnih korisnih aplikacija.

Specifičnosti naše zemlje poznate su prije svega nama samima što otvara veliki manevarski prostor brojnim aplikacijama koje objedinjuju kvalitetne turističke usluge sa osobitostima naših destinacija, prirodnih i kulturalnih znamenitosti, prometnih i svih drugih korisnih podataka.

Upravo to je i smisao ovog članka da ukaže na potencijale zemlje koja svako ljeto ugosti gotovo tri puta više gostiju od vlastite populacije. O kakvom je potencijalu riječ, nije potrebno posebno navoditi. 

Kada mi se nedavno jedan finski kolega požalio da na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru nije mogao kupiti kartu kreditnom karticom jer primaju samo gotovinu, nisam mu naravno vjerovao. Još manje sam mu vjerovao kad je rekao da nije imao pristup internetu svojim notebookom u glavnom zagrebačkom informacijskom uredu.

Digitalno doba i nove tehnologije, na žalost, ne ostavljaju više nikakav prostor razvoja i prosperiteta onima koji ih ne razumiju ili umanjuju njihov značaj.

turisticeU kojoj mjeri turizam može biti istinski generator gospodarskog razvoja neke zemlje ovisi prije svega o atraktivnosti destinacije i kvaliteti marketinga i turističke ponude, ali u sve većoj mjeri i o razumijevanju i prilagodbi novim trendovima i zahtjevima koje nalažu nove informacijske i komunikacijske tehnologije.

Svatko u tom sektoru preuzima jednu od ključnih uloga – netko postaje inicijator, netko korisnik, a netko samo žrtva.

Znamo li da svakog mjeseca u godini od 60 do 110 milijuna ljudi u svijetu putuje na željene destinacije, da svoje odluke sve češće donose temeljem vlastitih pretraživanja dostupnih ponuda preko turističkih web stranica, uistinu nije teško doći do zaključka da bi investiranje u razvoj integralne interakcijske nacionalne turističke e-platforme koja bi ujedinila sve segmente kreiranja željenog putovanja uz promidžbu atraktivnosti destinacije, vjerojatno omogućilo Hrvatskoj još konkurentnije pozicioniranje na turističkoj karti svijeta.

Možda je upravo novi pristup turizmu područje s kojim se najlakše može potaknuti cjelokupna inovacijska kutura u zemlji – koja je u konačnici danas glavni generator gospodarskog prosperiteta svake zemlje.

Povezani članci

Who's Online

We have 643 guests and no members online