Turističke zajednice postaju destinacijske menegament organizacije (DMO)

Turističke zajednice na svim razinama, od nacionalne do općina, mjesta i gradova, doživjet će organizacijske promjene od siječnja 2015. godine, kada bi trebale početi funkcionirati na modelu destinacijskih menegament organizacija (DMO). Lokalnoj razini gradova i općina i dalje će ostajati 65 posto naplaćenih sredstava od ukupnih prihoda boravišne pristojbe i članarine s područja DMO. Budućeg predsjednika DMO birat će skupština DMO-a na prijedlog lokalne samouprave, što znači da to više neće biti gradonačelnici i političari nego je za nadati se da će to biti ljudi iz turističke struke. Izbor direktora DMO  ponovno se vraća na staro na način da se direktor turističkog ureda bira na četiri godine. Ukoliko se dosljedno primijeni predloženi način formiranja skupština turističkih zajednica gradova i županija, u njima bi se morali naći samo oni koji su visinom uplaćene boravišne pristojbe ili članarine u godini koja prethodi izboru, zaslužili to mjesto ...

TURIZAM

Političari gube vlast nad turističkim zajednicama

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


Pune tri godine najavljivale su se i čekale izmjene Zakona o turističkim zajednicama, čije smjernice za izradu su prošlog tjedna iz Ministarstva turizma upućene u javnu raspravu koja će trajati tri tjedna, a nakon toga bi Zakon trebao u proceduru.

dugi rat - plaža

Iako su najave izmjena propisa koji će regulirati sustav Hrvatske turističke zajednice trajale godinama, iz šturog teksta sa samo pet stranica „smjernica” koje su upućene na javnu raspravu, puno je toga ostalo nedorečeno, a što je izravno vezano za funkcioniranje sustava više od 300 turističkih zajednica sa oko 650 zaposlenih u zemlji.

PROČITAJTE VIŠE...
 

dugi rat

Povezani članci

Who's Online

We have 166 guests and one member online

  • admin