Udruga Telekom: Ograničavanje VoIP-a i MoIP-a narušava neutralnost interneta

viberUdruga Telekom za promicanje prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga upozorila je danas da Hrvatski telekom (HT) najavom da će od 31. siječnja iduće godine svoje korisnike ograničavati u korištenju VoIP i MoIP usluga šteti korisnicima, narušava neutralnost interneta i tržišno natjecanje u Hrvatskoj. Pozvali su i Hrvatsku agenciju za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) da ocijeni utjecaj takvog poteza HT-a. Iz HT-a pak u komentaru kažu kako su "nažalost pojedini članci u specifikacijama novih tarifnih modela T-Mobilea u potpunosti pogrešno interpretirani" ...

UDRUGA TELEKOM

HT-ovo ograničavanje VoIP-a i MoIP-a narušava neutralnost interneta!

Izvor: Hina

U današnjoj objavi Udruge Telekom, koju potpisuje njezin predsjednik Đuro Lubura, navodi se da je HT nedavno u specifikacijama pojedinih tarifnih modela svoje mobilne mreže T-Mobile unio odredbu kojom najavljuje da će od 31. siječnja iduće godine korisnike ograničavati u korištenju VoIP i MoIP usluga.

To, prema tumačenju Udruge Telekom, znači da će HT onemogućiti korištenje popularnih i većinom besplatnih internetskih servisa poput Skype-a, Viber-a, Google Talk-a i inovativnih usluga hrvatskih operatora.

"Udruga Telekom potez Hrvatskog Telekoma ocjenjuje štetnim za korisnike i usmjerenim otežavanju razvoja i korištenja novih usluga i tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, te opasnim presedanom koji u potpunosti narušava neutralnost Interneta kao osnovne ideje ove globalne mreže", navodi se u priopćenju.

U udruzi također smatraju kako se usluga koja isključuje korištenje svih mogućnosti interneta kao globalne i neutralne mreže više ne može nazivati uslugom "pristupa Internetu" niti oglašavati kao takva, već uslugom "ograničenog pristupa internetu" te najavljuju da će kod oglašavanja inzistirati na tim razlikama.

Pozvali su i Hrvatsku agenciju za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) da ocijeni utjecaj takvog poteza HT-a.

Iz HAKOM-a se danas doznaje da će o tome moći više reći nakon što detaljnije razmotre spomenutu situaciju.

Iz HT-a pak u komentaru kažu kako su "nažalost pojedini članci u specifikacijama novih tarifnih modela T-Mobilea u potpunosti pogrešno interpretirani".

Stoga će, kako navode iz HT-a, specifikacije tih usluga biti hitno izmijenjene kako više ne bi bilo nesporazuma, jer upravo HT kao provider mreže s najvišim brzinama prijenosa i implementiranom mrežom 4G omogućuje kvalitetu koju VoIP i MoIP usluge trebaju.

Napominju i da će "u budućnosti osigurati sve uvjete da se takve usluge mogu koristiti na najkvalitetniji način".

Povezani članci

Who's Online

We have 295 guests and no members online