Nova prava potrošača pri kupovini u EU, posebice na internetu

Zahvaljujući zakonskoj primjeni četiri europske direktive, od prosinca 2013. potrošači u svim zemljama Europske unije imat će veća prava, gdje god kupovali u EU-u, a posebice na internetu. Uvođenjem novih prava potrošača ovog mjeseca u svih 28 država članica EU-a kupnja na internetu ili u trgovini bit će sigurnija za 507 milijuna Europljana, objavljeno je na stranicama Europske komisije. Kako se navodi, nova će pravila omogućiti da robu kupljenu putem interneta, telefona ili pošte, kupci vrate u roku od 14 dana ako se predomisle, a to će se razdoblje razmišljanja primjenjivati u cijelom EU-u. Isto tako, ako netko poželi otkazati narudžbu, trgovci će u roku od 14 dana morati vratiti novac, uključujući troškove dostave ...


Izvor: Poslovni dnevnik

Trgovci koji žele da u slučaju odustajanja od narudžbe troškove dostave snose kupci, moraju to unaprijed naglasiti. Kupci će imati i veća prava pri odustajanju od robe kupljene tijekom kućnog posjeta trgovca ili na internetskoj dražbi.

Komisija je mislila i na prikrivene troškove, tako da će trgovci od sada morati prikazati sveukupne troškove kupnje robe ili usluge. Odredit će se i gornje granice za dodatne naknade pri plaćanju karticom.

Povezani članci

Who's Online

We have 421 guests and no members online