Telekomi deru turiste pljačkaškim cijenama u roamingu

roamingAustrijsku turisticu koja je mjesec dana provela u Hrvatskoj na povratku u domovinu dočekao je račun za mobitel od 37.000 eura! Austrijski Mobilkom izašao joj je u susret tako što joj je oprostio 15 tisuća eura duga tako pa joj za podmiriti ostalo 'samo' 22.000 eura. Kako je objavio dnevni list Österreich, a prenijeli i hrvatski mediji, za sve je mobilni internet. Naime, žena je svojim mobitelom u mjesec dana napravila promet od 15 GB interneta. Sve joj je, naravno, računato po cijeni koja se obračunava za roaming, a u njezinoj mjesečnoj pretplati je ionako bio uključen samo paket od 1 GB prometa. Dakako, teško je opravdati lakomislenost koju je iskazala Austrijska turistkinja, no još je neshvatljivije kako telekomunikacijske gulikože mogu opravdati ovakvu pljačku! ...


Izvor: SeeBiz

 

Telekomi i dalje zarađuju bogatstva na roamingu, kažnjavaju drakonski svoje korisnike koji u podatkovnom prijenosu, slučajno ili ne, potroše nešto više nego što im je u njihovim paketima zajamčeno. A kad se radi o prijenosu podataka u roamingu, e onda ste stvarno na tankom ledu!

 

Nitko u Europi turiste ne voli više od telekomunikacijskih kompanija. Što više što manjih država, to deblji računi. Kad bi smo se vratili na srednjovjekovne gradove-države, to bi vjerojatno bila idealna situacija za mobilne operatore. Iako su granice u Europi formalno uklonjene, i preko graničnih prijelaza jurimo bez zaustavljanja, iako imamo i zajedničko europsko nebo, europski telekomi od svojih država dobili su na dar feude na čijim nevidljivim granicama udaraju carine kakve se niti u srednjem vijeku nitko ne bi usudio tražiti.

Europski telekomi zadnja su nada svim euroskepticima i zadrtim nacionalistima - drski reketari koji ne priznaju zajedničko europsko nebo! Iako svim srcem navijaju da se Europljani između sebe više vole i što češće posjećuju, kako bi što više razgovarali preko državnih granica, a ne unutar njih, i dalje tvrdoglavo drže zabodene stijegove svojih zemalja u svojim dvorištima, tražeći vizu i broj računa od svakog elektromagnetskog vala koji stiže do njihovih baznih stanica. Oni su vjerojatno zadnji koji bi prihvatili ujedinjenu Europu.

Istina je, europska komisija je u posljednjih nekoliko godina poprilično srezala iznose za roaming, no s obzirom da se prije toga radilo o stvarno astronomskim brojkama, nije imala hrabrosti dotjerati cijene na neku razumnu mjeru, što bi realno bilo tek nekoliko postotaka ili u krajnjem slučaju nekoliko desetaka postotaka više od osnovne cijene.

A zemljama poput Hrvatske, koje još uvijek čekaju u dvorištu Unije, i u kojima su nacionalni operatori relativno još moćniji, naravno, ionako se ne žuri da nova pravila uvedu prije punopravnog članstva.

To se odnosi i na odredbu da će 1. srpnja na snagu stupiti odredba prema kojoj će korisnici morati moći dobiti obavijest u trenutku kad potroše svoj osnovni paket (odnosno da će ono već spomenuto piće ovaj put moći ispiti otvorenih očiju). Naime, ta odredba vrijedi samo za članice EU.

Povezani članci

Who's Online

We have 458 guests and no members online