Nakon autoceste u Dalmaciju stiže i plinovod

Nakon autoceste koja je već preporodila taj kraj i dala snažan zamah razvoju gospodarstva, a posebno turizma, Lika i Dalmacija će uskoro dobiti i još jedan vrlo važan infrastrukturni projekt - magistralni plinovod. Početkom ovog tjedna počinje, naime, gradnja druge dionice tog plinovoda od Josipdola do Gospića, a uskoro i treće od Gospića do Benkovca, pa bi plin, prema najavama iz Plinacra, do Splita trebao stići u listopadu 2011. Taj 290 kilometara dug plinovod s krakovima prema desetak gradova u Lici i Dalmaciji, vrijedan 240 milijuna eura, bitno će povećati pokrivenost Hrvatske transportnim sustavom plinovoda te omogućiti korištenje tog sve popularnijeg energenta i u ovom dijelu Lijepe naše ...

PLINIFIKACIJA DALMACIJE

Nakon autoceste stiže i plinovod


Nužno je da županije i gradovi duž trase plinovoda što prije sagrade lokalne mreže za distribuciju plina


Piše: Željko Bukša / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Lika i Dalmacija su dosad ovisile o nafti, loživu ulju, struji i krutim gorivima, a sada će dobiti mogućnost korištenja kvalitetnog i ekološki prihvatljivog energenta, što će omogućiti i novi zamah razvoju njihova gospodarstva.

Međutim, da bi gradnja tog plinovoda postigla očekivanu korist, nije dovoljna samo dovesti plin do Like i Dalmacije.

Nužno je da županije i gradovi duž njegove trase što prije sagrade lokalne mreže za distribuciju plina kako bi potrošači počeli što više koristiti taj energent jer je to uvjet da se to veliko ulaganje što prije počne vraćati.

Bit će, naime, loše ako Plinacro uz pomoć kredita izgradi te plinovode, a ne bude potrošača kao što se to, na žalost, događa duž prve, dovršene dionice od Bosiljeva do Josipdola.

Osim toga, pitanje je hoće li za isplativost tog velikog ulaganja biti dovoljno priključiti na plinski sustav samo dio postojećeg stanovništva, gospodarstva i institucija jer se u Dalmaciji na grijanje troši manje nego u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ili će, kako upozoravaju neki stručnjaci, biti nužno duž njegove trase sagraditi i termoelektranu na plin.

No, isplativost tog plinovoda moglo bi u budućnosti povećati i njegovo spajanje na Jonsko-jadranski plinovod, čime bi plinovod prema Dalmaciji uz opskrbnu dobio i tranzitnu funkciju.

Uza sve to trebat će voditi brigu i o tome da će se uključivanje tog dijela Hrvatske u plinski sustav postupno znatno povećati broj potrošača i potrošnja tog energenta.

Zato će što prije trebati osigurati dodatne količine plina, posebice zimi, da bi se izbjegli dosad uobičajeni zimski problemi s opskrbom potrošača kada se u distribuciji troši čak šest puta više nego ljeti.

Povezani članci

Who's Online

We have 166 guests and no members online