Uz Svjetski dan turizma

27. rujna je Svjetski dan turizma koji se ove godine obilježava pod motom „Turizam otvara vrata ženama“. Za mnoge je žene turizam, izuzetna prilika da se uključe u svijet rada i time dokažu svoju stručnost i sposobnost. Unatoč svim ulaganjima, planovima, sajmovima, ključ uspjeha u turizmu je i nadalje (a bit će i uvijek), i to nije samo slogan, u čovjeku. I njegovom odnosu prema svom pozivu i drugim ljudima. U srijedu su u Bolu dodjeljene nagrade "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku". Popis laureata možete pronaći u nastavku teksta, a istaknimo i u ovom uvodu da je naš susjed, grad Omiš, bio među najboljima, treći u kategoriji turističkih središta s manje od 5 tisuća kreveta. Čestitamo! ...

Dodjeljene nagrade "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku"

Izvor: HINA

Gosti kakve volimoGradovi Hvar, Mali Lošinj, Varaždin i Rijeka laureati su u svojim kategorijma u ovogodišnjoj akciji ocjenjivanja kvalitete hrvatskih turističkih odredišta koju provode Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Hrvatska gospodarska komora (HGK), a Hvar je proglašen turističkim prvakom za 2007. godinu.

Akcija je završila u srijedu svečanom dodjelom nagrada i priznanja u Bolu na Braču.

Hvar, koji je osvojio najviše bodova u ocjenjivanju kvalitete ukupne ugostiteljske ponude, izgleda, uređenosti i gostoljubivosti između 100 hrvatski gradova - 67 na moru i 33 u unutrašnjosti, proglašen je turističkim prvakom za 2007. godinu.

hvar

Hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić, zahvaljujući na priznanju u ime svih koji vode grad i svih građana bez čijega truda se, kako je rekao, Hvar ne bi mogao prezentirati u najboljem svjetlu, istaknuo je kako nagradu prihvaćaju kao obvezu da dogodine budu još bolji.

Mali Lošinj proglašen je najboljim turističkim odredištem u kategoriji onih s više od 10 tisuća postelja na jadranskoj obali. Drugi je bio Rovinj, a treći Dubrovnik među ukupno 16 mjesta s najviše turističkih kreveta u Hrvatskoj.

U kategoriji mjesta na moru s 5 do 10 tisuća ležaja najboljim je proglašen također grad Hvar, dok je drugo mjesto osvojio Split, a treće Bol na Braču.

Prvak Jadrana među turističkim središtima s manje od 5 tisuća kreveta postala je Rijeka. Grad Vis je drugi, a Omiš treći.

Omiš

Od 33 mjesta u kontinentalnom dijelu Hrvatske najboljim je turističkim odredištem u 2007. godini proglašen Varaždin. Drugo mjesto osvojio je Samobor, a treće Zagreb.

Priznanje najboljeg hotela s pet zvjezdica na Jadranu pripalo je hotelu Dubrovnik Palace. Hoteli Hilton Imperial i Grand Vila Argentina iz Dubrovnika osvojili su drugo mjesto. Treće mjesto dijele Ambasador i Milenij iz Opatije.

Jadranski hotel godine u kategoriji četiri zvjezdice je Falkensteiner Club Funimation Borik hotel iz Zadra. Drugi su Dubrovnik President iz Dubrovnika i Sol Garden Istra iz Umaga, a treće mjesto podijelili su Valamar Diamant iz Poreča i Eden iz Rovinja.

Među hotelima s tri zvjezdice na Jadranu najboljim je proglašen hotel Park u Rovinju, dok je drugo mjesto osvojio Blue Sun - Berulia u Brelima. Hotel Ivan, u sastavu Solarisa iz Šibenika, i Palace Belevue u Opatiji dijele treće mjesto u svojoj kategoriji.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske najboljim hotelom s pet zvjezdica proglašen je Westin Zagreb, dok je drugi hotel Sheraton Zagreb, a treće mjesto nije dodijeljeno.

U kategoriji s četiri zvjezdice najbolji je hotel Palace Zagreb, hotel Osijek je drugi, a treći je Four Points Panorama iz Zagreba.

Od onih s tri zvjezdice najbolji je hotel Terme Tuhelj u Tuheljskim Toplicama. Drugi je hotel Turist iz Varaždina, a Best Western Premier Hotel Astoria iz Zagreba treći.

U kategoriji malih hotela najbolji je San Rocco Brtonigla. Drugo su mjesto podijelili hotel Park iz Splita i Korana iz Karlovca, a treće Laurentum iz Tučepa i Vila Bachus iz Baške Vode.

Hotel San Rocco Brtonglia

Ocjenjivano je ukupno 95 hotela.

Autokamp Zaton kod Nina osvojio je naslov kampa godine, Park iz Umaga osvojio je drugo, a autokamp Straško iz Novalje je treći.

Najboljom je plažom na Jadranu proglašena ona na Proistu, otoku u općini Vela Luka. Plaža Stara Novalja je druga, a treća je plaža autokampa Kovačine.

Marina Frapa iz Rogoznice osvojila je prvo mjesto u ocjenjivanju 27 lučica. ACI marina Punat je druga, a Umag treća.

Varaždinske Toplice, pak, dobile su nagradu kao najbolje hrvatske toplice.

Ocjenjivanje kvalitete proveo je Institut za društvena istraživanja Ivo Pilar.

Uz napomenu da je ključ uspjeha u turizmu čovjek, ove godine su nagrade najboljem čelniku grada ili općine i turističke zajednice pripale načelniku Općine Lovinac u Lici Hrvoju Račiću i direktoru TZ Vrsara Slavenu Brajkoviću.

Posebne nagrade "Turistički cvijet" dodijeljene su Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja za izniman doprinos protekloj turitičkoj sezoni te Ðeniju Radiću, koji je 40 godina na čelu Plave Lagune iz Poreča, za doprinos razvoju hrvatskog turizma.

Hrvatska gorska služba spašavanja - GSS

Povezani članci

Who's Online

We have 393 guests and one member online

  • admin