LegendFest: Demarginalizacija mitološkog

legendfestLjubitelji mitova, bajki, narodnih priča i svega onoga mističnog i pomalo zaboravljenog došli su na svoje u sljedeća tri dana, do nedjelje 31. srpnja, kada se u istarskom gradiću Pićnu održava šesti po redu LegendFest. Gusari, vile, divovi, štrige, Mlečani, carevi, biskupi - svi će iznova oživjeti kroz mnoštvo "multimedijalnih programa i interaktivnog spoja prostora, vremena i stila" koji već tradicionalno okupljaju brojne ljubitelje mitologije, ali i brojne turiste i znatiželjnike ...


LEGENDFEST

"O tome se zna, ali o tome treba šutjeti"

Piše: Vedran Jerbić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Ljubitelji mitova, bajki, narodnih priča i svega onoga mističnog i pomalo zaboravljenog došli su na svoje u sljedeća tri dana, do nedjelje 31. srpnja, kada se u istarskom gradiću Pićnu održava šesti po redu LegendFest.

»O tome se zna, ali o tome treba šutjeti«, kažu stari Istrani kad se u razgovoru spomenu štrige, a fascinacija tim bićima tema je predavanja »Tragovima pićanske mistične prošlosti«, na kojem će se govoriti o tome da je nekada u svakom pićanskom selu postojala žena koja je bila štriga, a »često su bile prozivane one koje nisu obavljale poslove u polju ili nisu komunicirale na način na koji se to od njih očekivalo, te su se ljudi takvih osoba bojali i okrivljivali ih za sve nevolje u selu«.

LegendFest

Interaktivna priča »Kako je vatra došla na svijet« Margarete Peršić vratit će posjetitelje u pradavna vremena i razotkriti zašto je vatra oduvijek bila dobar sluga, ali loš gospodar, dok će glazbena grupa Putokazi upriličiti glazbeno-scenski susret s vilama pod nazivom »Dotakni mjesec«.

Tu su i gusari okrutnog kapetana Morgana koji će na posjetitelje vrebati u bilo koje doba noći ili dana u mračnim ulicama staroga istarskoga gradića, a potragu za njegovim legendarnim blagom skrivenim najvjerojatnije u Dvigradu upriličit će britanski kazališni umjetnik Martin Morgan Mayhen i avangardist kodnog imena Cyborgix 4E75.

Pripovijedat će se i o zaboravljenoj ilirskoj gusarskoj kraljici Teuti i njenoj tragičnoj sudbini, u performansu »Zločin i kazna« pratit ćemo inkvizicijska suđenja, dok u »Gatari« rune, tarot i magija razmiču crni zastor s budućnosti, obuzdavajući nepredvidljivo i neuhvatljivo.

Lutkarska družina »Čudesno« izvest će svoju verziju istarske narodne priče »Albus kralj« Vladimira Nazora, dok će lakrdijaški show »Trilja IV« zabavljati publiku raznoraznim plesnim, žonglerskim i pantomimičarskim točkama, a sve u ritmovima srednjeg vijeka.

LegendFest

Treba spomenuti i radionicu »Dubrovačke vile«, radove 3D uličnog umjetnika Filipa Mrvelja, nastup ansambla »Triola« te igorkaz udruge »Spod Učke« pod nazivom »Gdje papar raste«.

Demarginaliziranjem mitološkog, kontekstualiziranjem svakojakih poluzaboravljenih narodnih predaja u šarolikom programu te interaktivnim pristupom koji i publiku uvlači u taj magični svijet, LegendFest predstavlja jedinstven kulturni ljetni događaj i nezobilazno odredište svih ljubitelja bajki i mitoloških bića koja i danas, barem tako neki tvrde, obitavaju istarskim poluotokom.

Povezani članci

Who's Online

We have 107 guests and no members online