Škaričića uhljebili u Zenti, ravnat će starijima i nemoćnima

Ivan Škaričić, dugogodišnji omiški gradonačelnik i negdašnji saborski zastupnik HDZ-a, uskoro bi trebao postati ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe na splitskoj Zenti. Informacija još uvijek nije službeno potvrđena, no i sam Škaričić je neizravno priznao kako stvari idu upravo u tom smjeru ...

Škaričića uhljebili u Zenti, ravnat će starijima i nemoćnima

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


– Kad se to dogodi, onda ćete o tome biti obaviješteni – kratko je kazao za “Slobodnu Dalmaciju”.
– Dakle, istina je, preuzet ćete Dom na Zenti?
– Pa, moram i ja negdje raditi, dosta sam bio bez posla.

Ivan Škarićić je, podsjetimo, 2. lipnja dobio otkaz. U drugome krugu gradonačelničke utrke građani Omiša uručili su mu radnu knjižicu, da bi od tada, pa sve do 1. prosinca, primao zaštićenu dužnosničku plaću. I sad je došlo vrijeme za novo zaposlenje.

Kao nastavnik povijesti, koji je u struci zadnji put radio prije 20 godina, kada udžbenici povijesti ni blizu nisu nalikovali današnjima, teško da bi u kakvoj školi mogao naći posao a da pri tome ne izazove gnjev čitave regimente nezaposlenih povjesničara koji godinama čame na Zavodu za zapošljavanje. A opet, kako sam reče, mora i on od nečega živjeti.

Županije upravljaju domovima i u njima kadroviraju

Pokušao je stoga od svih prijatelja iz Županije splitsko-dalmatinske, a oni dokazano brinu o prijateljima, ishoditi kakvu funkciju. Ali, ne sinekuru, nego, dapače, odgovorno mjesto na kojemu bi se, kao 53-godišnjak u punoj snazi, mogao radom dokazivati, pa, zašto ne, i napredovati.

Ante Sanader, predsjednik županijskoga HDZ-a i stari Škaričićev stranački drug, naumio ga je postaviti za županijskoga pročelnika za školstvo, pogotovo jer tamo već godinama stoluje i mnogima u stranci zbog dugoga jezika na živce ide Zdravko Omrčen, no novi župan Zlatko Ževrnja stopirao je taj transfer.

Nije, naime, tajna da se Ževrnja i Škaričić nisu ljubili još dok su obojica (grado)načelnici bili, pa je stoga i očekivan bio županov otpor prema Škaričićevu imenovanju. Pogotovo jer Ževrnja u moru podobnih političara čvrsto namjerava zadržati ugled sposobnoga gospodarstvenika.

Pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport funkcija je koja je kompatibilna sa Škaričićevom fakultetskom diplomom, za razliku od vođenja staračkoga doma s kojim Škaričić, ako zanemarimo da su ga sve ove godine na vlasti u Omišu održali upravo glasovi starije populacije, nema nikakvih dodirnih točaka.

dom za starije na zenti


– Čuli smo da nam za ravnatelja dolazi Škaričić i moram priznati da smo konsternirani. Dom odlično funkcionira; sadašnjom ravnateljicom, koja na Zentu nije došla po političkoj, nego prvenstveno po stručnoj liniji, i više smo nego zadovoljni, no članovi Upravnog vijeća su nam nekidan objasnili kako se tu ne može ništa napraviti, te kako je odluka o promjeni došla odozgo – kaže nam jedna djelatnica Doma.

Naredba “odozgo” odnosi se, naravno, na Županiju, jer po zakonu upravo županije upravljaju domovima za starije i nemoćne osobe. A to znači da i kadroviraju. Odnosno da im je sve dopušteno, pa i postaviti nastavnika povijesti za ravnatelja staračkoga doma.


Ravnateljica Pancirov pri kraju već trećega mandata

Ravnateljicu Mildu Pancirov, diplomiranu pravnicu koja je na Zenti došla pred kraj već trećeg mandata, preko tajnice smo upoznali s temom o kojoj bismo voljeli porazgovarati, no, unatoč obećanju da će nam uzvratiti poziv, to se nije dogodilo. Prvo je bila na sastanku, a potom je jednostavno postala odsutna.

Prisutan će zato uskoro biti Ivan Škaričić. Na Zenti ga čeka više od 300 umirovljenika, od toga 100 u stambenom dijelu, koji očekuju dostojnu skrb. A Škaričić će im je, članovi Upravnog vijeća u to uopće ne sumnjaju, pružiti. Pa makar u ovome trenutku i nemao predodžbu što mu je točno raditi.

“To ti je mačji kašalj. Evo, mi se sastanemo svake godine nekoliko puta, donesemo tu i tamo koju odluku, kao, recimo, ono kad smo 27. svibnja, e tako je, ti si tada još uvijek mislio da ćeš ostati gradonačelnik, raspravljali o zahtjevu korisnika da im se dopusti točenje alkohola na šanku u Domu, i još za to dobijemo naknadu”, govore Škaričiću članovi Upravnog vijeća, a njemu laknulo. Jer, ni njemu nije jasno kakve veze on ima sa staračkim domom...

Povezani članci

Who's Online

We have 133 guests and no members online