Pametno: Zašto bi građani sada sanirali Uljanik i bili budale, a sve zbog nesposobnih i neodgovornih uprava?

- Država Hrvatska ne treba više dati niti jednu kunu za brodogradilišta. Sve što ona treba je stvoriti uvjete za razvoj industrije, koja ne mora biti brodograđevna, barem ne u ovakvom obliku. Pod  stvoriti uvjete ne mislimo na davanje subvencija, što je svakoj Vladi omiljeno, jer može s tim odmah mahati na TV-u. Barataju milijardama kuna kao pijani milijunaši jer to nisu njihove kune, to je novac nas građana koje nitko nije pitao želimo li biti novi strateški partner Uljaniku. Brodosplit zapravo i nije strateški partner, oni žele doći na gotovo, kad država, odnosno svi mi, saniramo stare nebuloze i nagomilane dugove. Zašto bi država, zapravo građani, sada sanirali Uljanik i bili te budale, a sve zbog nesposobnih i neodgovornih uprava brodogradilišta - kaže Maja Vehovec, potpredsjednica stranke Pametno.
Apsurdno je, ističe, da prethodne Uprave ne snose baš nikakvu odgovornost već da svi mi, umjesto u nove škole, vrtiće i infrastrukturu, ulažemo u posrnuli Uljanik. Vehovec dodaje da država treba smanjiti poreze i ostala davanja, drastično pojednostaviti poslovanje, povećati sigurnost naplate, dodatno rasteretiti izvoz, rasteretiti maksimalno svako novo zapošljavanje u sektoru za kojeg smatra da je budućnost razvoja industrijske proizvodnje u Hrvatskoj. Za  to sve treba imati strategiju i smanjiti državnu potrošnju i broj zaposlenih na proračunu.

PAMETNO O ULJANIKU

Zašto bi građani sada sanirali Uljanik i bili budale, a sve zbog nesposobnih i neodgovornih uprava?

Izvor: Pametno.org, Dalmatinski portal

Novoizabrani strateški partner Uljanika tek treba izraditi plan restrukturiranja koji uključuje i novo sudjelovanje države u spasu posrnulog brodogradilišta. Nakon lanjskih 2,5 milijardi kuna poreznih obveznika za jamstva Uljaniku, Brodosplitov plan je da država da još 10,5 milijardi kuna za njihov spas. Neviđeno krivo postavljen proces i pogrešne odluke, poručili su iz stranke Pametno.

Uprava mora odgovarati svojim vlasnicima zašto su ostali bez svoje imovine dok se vlasnici trebaju zamisliti zašto su šutjeli dok je firma propadala.

Apsurdno je, ističe, da prethodne Uprave ne snose baš nikakvu odgovornost već da svi mi, umjesto u nove škole, vrtiće i infrastrukturu, ulažemo u posrnuli Uljanik.

- Uprava mora odgovarati svojim vlasnicima zašto su ostali bez svoje imovine dok se vlasnici trebaju zamisliti zašto su šutjeli dok je firma propadala. Brodogradilišta  koja su sad u problemu došla su do točke s koje nema povrata. Stečaj je nužan, vjerovnici, među kojima je i država, naplatit će dio svojih potraživanja kroz prodaju brodogradilišta partneru koji može tako imati pravi 'početak od nule', a država bi smanjila trošak umjesto da ga i dalje povećava. Hrvatske vlade se nikad nisu ozbiljno bavile industrijskim razvojem, ako ne računamo kriminalnu pretvorbu i privatizaciju iz devedesetih godina. Nikad nije bilo smislene strategije industrijskog razvoja, a vrući krumpir brodogradnje riješili su tako da su u splitsko brodogradilište upumpali mnogo našeg novca i prepustili ga privatnom partneru, a posljedice takvog rješavanja i danas su očite – zaključila je Vehovec.

Povezani članci

Who's Online

We have 224 guests and one member online

  • admin