Duće Open: Petra Martić o Roland Garrosu, Dućama i svemu pomalo

petra martićtenisS nepunih 12 godina Petra Martić dala je svoj prvi intervju. Za lokalnu novinu. S lokalnim temama. I Petra je tada bila samo cura iz Duća, djevojčica koja se (po)željela ozbiljno baviti tenisom. Danas, sedam godina kasnije, razgovaramo s djevojkom koja je najbolja hrvatska tenisačica, prva dama bijelog sporta u zemlji koja se može pohvaliti brojnim teniskim velikanima. I velikankama. - Dalek je još put ispred mene ako se mislim svrstati među te velikane. No, stajanja nema, tenis je moja ljubav, strast i dokle god bude tako gazit ću dalje. Nisam još niti na pola puta - kaže samouvjereno Petra koja je trenutačno 65. tenisačica na svijetu. Ako vam se to čini nedovoljnim, probajte sebe, u svom poslu, staviti u globalne okvire. Ne biste se baš proslavili, osim ako niste, recimo, Ivan Ðikić ili Slavica Ecclestone ...


DUĆE OPEN


PETRA MARTIĆ
, NAJBOLJA HRVATSKA TENISAČICA PRIPREMA SE ZA ROLAND GARROS I GOVORI O BOLNIM TRENUCIMA SVOG ŽIVOTA


Tata, uspomena na tebe daje mi snagu da uspijem


Mama je bila pravi junak, sve je nedaće podnijela i izgurala sa zadivljujućom snagom, a na meni je da svojoj obitelji donesem radost nakon silnih patnji


Piše: Vinko Vuković / Vrime
Foto: Tomislav Čubelić i drugi
Izvor: Vrime / vrime.hr


 

Petra Martić

 

- Naravno da je moja sadašnja pozicija na WTA ljestvici solidna, i više od toga, ali ambicija mi je puno veća. Znam koliko vrijedim te ću učiniti sve da u idućem razdoblju to i dokažem. A to znači ulazak barem u Top 20, ako ne i među deset najboljih svjetskih tenisačica.

- Polako, polako! Za ovu godinu mi je, prije svega, cilj ući u društvo pedeset najboljih, a onda dalje, korak po korak. Ovo je bio lakši dio posla, sad mi tek predstoji prava borba na terenu.

Roland Garros, najveći turnir na zemlji, bit će prvi veliki Petrin izazov u ovoj sezoni. Bez kvalifikacija uz podlogu na kojoj je odrasla.

- Bila bih zadovoljna ulaskom u drugo kolo, sve iznad toga nadmašilo bi moja očekivanja. No, vidjet ćemo, puno toga ovisi i o ždrijebu, imam još nekoliko turnira do Pariza na kojima treba izbrusiti formu.

Ponekad nije ni loše u veliki turnir ući iz kvalifikacija jer ti uvodni mečevi posluže za zagrijavanje. No, naravno da mi je draže kad izravno 'upadnem' na turnir, to ipak znači da nešto vrijedim.

Petri će ovo biti tek drugi Grand Slam na kojemu će biti izravno 'unutra'. U siječnju Melbourne, Australian Open, i sada Roland Garros. Pariz. Njen najdraži grad. Idealan za ostvarenje snova. Koji Petru prate još otkako je kao petogodišnjakinja uzela prvi put reket u ruke.

- Ne sjećam se više tko mi ga je kupio, ali znam da se od tada od reketa ne odvajam.

Mama Sandra, koja je pod djevojačkim prezimenom Vuković bila među perspektivnijim dalmatinskim rukometašicama, nadala se kako će Petra nastaviti njenim stopama, točnije nastaviti tamo gdje je ona stala, ali...

- Rukomet me nikad nije previše zanimao. Mama se brzo morala pomiriti sa činjenicom da joj kćer neće biti rukometašica, ha, ha!

I pomirila se te je i danas najveća Petrina potpora. Ispraća je i dočekuje. A ponekad s njom i putuje.

- Samo u gradove koji joj se sviđaju, ha, ha!

 

Petra Martić

 

Petra je danas nasmijana tinejdžerica. Tek nešto zrelija od svojih vršnjakinja. Nemoguće je na njenom licu pronaći tragove teškog djetinjstva i odrastanja bez oca koji je nastradao u prometnoj nesreći, praktički pred kućnim pragom.

Ožiljci su to koji su duboko skriveni. Mama Sandra, baka Marija i djed Jakov nisu, međutim, dopustili da se Petrin san pretvori u noćnu moru. Tragedija je ujedinila obitelj, premda nije došla sama jer je i Petrin stric poginuo, kao jedna od prvih žrtava Domovinskog rata s omiškog područja.

- Imala sam pet godina kad sam ostala bez oca. Nisam bila ni svjesna što se događa, mama je zato bila pravi junak, sve je nedaće podnijela i izgurala sa zadivljujućom snagom. Meni je danas sve to samo motiv više da uspijem, da svojoj obitelji donesem radost nakon silnih patnji. Borac sam, nikad ne odustajem!

Mnoge sportašice, poglavito tenisačice, kroz karijeru su se probijale uz laktanje očeva. Suze su to koje Petri sasvim sigurno ne nedostaju.

- Istina je da su mnogim mojim kolegicama očevi pomagali, čak i više nego što je to bilo potrebno, rekla bih više nego su to one željele. U većini slučajeva, na žalost, to nije dobro završilo, s te se strane ne smatram zakinuta. Otac mi je nedostajao, i još uvijek nedostaje, kao djetetu, fali mi kao tata, a ne kao trener.


Zarada

A Petrin trener je Mađar, Zoltan Kuharszky. Zbog njega godišnje barem jedan mjesec provede u Budimpešti. U društvu kolegice i prijateljice Polone Hercog. Slovenke koja je rođena samo dan nakon naše sugovornice (19. siječnja - 20. siječnja 1991.).

Ipak, ništa se ne može usporediti s Dućama, pa tako ni mađarska prijestolnica.

-  Doma punim baterije. Ovdje mi je odmor i za dušu i za tijelo.
I prijatelji koje, na žalost, rijetko viđam. A opet, ne zavidim im, svi imamo svoj život. A moj je u znaku tenisa.

S rezultatskim krizama i oscilacijama u formi koje polako postaju prošlost...

- Ponekad ni sama sebi ne mogu objasniti što mi se događa. Jedan meč odigram sjajno, bez greške, a već u idućem ne mogu spojiti dva poštena udarca. No, i takvih je trenutaka sve manje, ispravljam ih kroz treninge.

 

Petra Martić

 

Najvažnije  mi je da dodatno poradim na snazi, moram još ojačati (Petra sa 181 centimetrom visine nosi samo 63 kilograma, op.a.) kako bih bila sasvim spremna za ulazak u elitu.

A elitnom ju je već bio proglasio komentator Eurosporta koji se nije mogao načuditi kakvom je lakoćom prije dva mjeseca nadigrala favoriziranu Belgijku Wickmayer u - gle slučajnosti - Parizu.

Dan poslije s jednakim je čuđenjem isti komentator pratio Petrin i poraz od Mađarice Szavay.

- Da, to je bio jedan od tih neobjašnjivih mečeva...

A da ih je bilo manje i dosadašnja joj bi zarada bila veća. U tenisu mnogi ionako samo novac broje. Prema službenim podacima Petra je u dvije godine profesionalne karijere uprihodila 226.000 dolara. Stavka rashoda se pak nigdje ne navodi.

- Uf, potroši se, i ne pitajte koliko. No, kad bi mi novac bio motiv onda se ne bih ni bavila tenisom. Znam da ljudi tenisače  doživljavaju kao bogataše, no to nerijetko nema veze s istinom. Većina se 'krpa' od turnira do turnira, a samo oni najbolji imaju povlasticu živjeti na visokoj nozi.

Tenis je skup sport i bez sponzora mnogi talentirani momci i cure ne mogu uopće doći u priliku zaraditi novac. Kao, recimo, naš Antonio Veić koji se javno požalio kako jedva spaja kraj s krajem.

-  Tako je, kad si nisko na ljestvici treba imati željeznu volju da ne odustaneš, da ne digneš ruke od svega.

Petra, rekosmo, nije odustala. Sada već može kazati kako ne samo da živi za tenis, nego i živi od tenisa. A to je jedan od razloga da, poput Ivana Ljubičića i Marija Ančića, prebivalište prijavi u - Monacu. Poreznom raju za sportaše.

- Priznajem da razmišljam o tome, to je sigurno jedna od opcija. No, više o svemu zna moj menadžer, moje je da igram...

Za sebe i za reprezentaciju. Koja je tek u trećoj svjetskoj ligi. Euroafrička zona FED kupa nije baš za pohaliti se.

Za razliku od Hrvata koji su stalno pri vrhu svjetskog momčadskog tenisa, Hrvatice su bliže dnu.


Ljubav

- Teško je dati točnu dijagnozu, mogu se samo nadati da ćemo se i mi cure uskoro pridružiti momcima koji su stvarno super, pogotovo Marin Čilić s kojim sam nekako najbliža, valjda je to generacijski.

A kad smo se već dotakli momaka, na tom polju kod Petre nema materijala za naslovnice ženskih časopisa. Za sada...

- Nije da ja sad bježim od nekakve romanse, ha, ha, ali ljubav mi se još nije dogodila. Ima zgodnih tenisača, nije da nema, ha, ha, ma svi su sportaši zgodni, ali polako, bit će vremena za sve. Sad mi je u prvom planu tenis, još barem deset godina!

Deset godina da joj se, kako je napisala za službenu stranicu WTA Toura, ispuni san. Da uđe u društvo  najboljih tenisačica svijeta.

Jer ako je za nas 65. mjesto nedostižni plafon, Petri je to samo usputna postaja na putu kojim gazi od svoje pete godine.


 

Petra Martić

Povezani članci

Who's Online

We have 381 guests and no members online