Nesanica u Dućama: Šahtovi sviraju i goste tiraju

loše postavljene šahte u DućamaSplit je, nema tome dugo, imao zgradu koja je prozviždala, a Duće ovog ljeta imaju cestu koja je - prosvirala. Kako koji automobil prođe, tako se i ona oglasi bubnjajućim ritmom. Što više vozila, to više bubnjeva, a posljedica je glazba zbog koje Dućani i njihovi gosti noćima ne spavaju. Izvor dućke noćne muzike su šahtovi. Točnije: loše postavljeni šahtovi na državnoj cesti D8, odnosno pet kilometara dugoj dionici Jadranske magistrale od Dugoga Rata do Omiša. A za sve je “kriva” kanalizacija kojoj se Dućani već desetljećima raduju. A kad su cijevi za primarnu mrežu proljetos napokon položene, umjesto da skinu štipalice s nosova, stavili su čepiće u uši. Šahtovi su amaterski postavljeni, a svaki dodir automobilske gume s bakrenom pločom proizvedenom u Bjelovaru izaziva iritirajuće klapanje, usporedivo s pokušajima sviranja netalentiranog bubnjara. Šahtova je na stotine, a nemoguće ih je izbjeći jer su - rekosmo: amaterski - postavljeni asimetrično. Slalom vožnjom možda ćete i zaobići dva, najviše tri, no sljedeći šaht će zazvoniti takvom silinom da vam se čini kako će odskočiti i u vjetrobransko vam se staklo zalijepiti ...

NESANICA NA DUĆAMA

Šahtovi sviraju i goste tiraju

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Ovo je strašno! Po danu se toliko i ne primijeti, ali čim padne noć, a znate kakve su ljetne noći, tihe i mirne, počinje bubnjanje po možđanima. Nema gosta koji mi se nije žalio. Srećom, većina ih ostaje samo sedam dana, pa sam svakome mogao istu laž o skorom popravku prodati - kaže nam Tomislav V., stari turistički djelatnik i friški borac protiv kanalizacijskih šahtova.

šahtovi u Dućama

Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, nemoćan je. Pritužbi je sve više, nedavno se i na klubu vijećnika vladajućih HDZ-a i HSP-a zakrvilo oko nestašnih dućkih šahtova, no svirka ne prestaje.

- Naložili smo tvrtki “Spliting”, koja je izvodila radove, da riješi problem. Dok prijelaz preko šahtova ne bude neprimjetan, nećemo potpisati dokument o primopredaji radova - uvjerava Jerko Roglić.

Stanovnici Duća, međutim, ne čekaju. Oni čije su kuće najbliže spornim šahtovima, sami su odlučili učvrstiti cestovne poklopce, a taj su (ilegalni?) posao znali raditi i u četiri sata poslije ponoći.

- A šta ću, kupija san gumu i obložija šaht. Da to nisan napravija, gosti bi mi pobigli, a ja bi poludija - govori nam Dućanin koji je šahtu postavljenom pred ulazu u njegovo dvorište do daljnjega začepio usta.

Kolega mu po muci/buci/struci bio je još radikalniji te je doslovno zavario šaht.

Objašnjenje iz “Splitinga” nismo dobili jer je direktor na putu.

Povezani članci

Who's Online

We have 75 guests and no members online