Nezadovoljni vlasnici apartmana: Mega luka u Krilu planira se zbog privatnih interesa, a uništila bi krajobraz, obalu i more

Dio mještana Jesenica, mahom iznajmljivači privatnog smještaja, ne slaže se s planiranom gradnjom nove velike luke za kruzere u Jesenicama. Početkom ožujka održana je javna rasprava o promjenama Prostornog plana uređenja općine Dugi Rat kako bi se omogućila gradnja nove luke s oko 200 vezova. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 200 milijuna kuna, koja bi se gradila na šljunčanoj obali, dvjestotinjak metara istočnije od postojeće, a zamišljeno je da svaki vez bude širok 10,5 i dug 50 metara. Zagovaratelji realizacije ovog projekta navode kako bi on mjestu donio razvojni i gospodarski zamah, a istovremeno bi bio riješen problem nedostatka vezova za brodare koji su se počeli baviti turizmom nakon što su svoje brodove za prijevoz pijeska preuredili u turističke brodove te su počeli graditi i male kruzere. - Ovdje je očit slučaj udruživanja Općine Dugi Rat s Udrugom  privatnih brodara Krilo, stručnim izrađivačem plana i izrađivačima strateške studije utjecaja na okoliš da bi se realizirao uski privatni interes na štetu općeg interesa masovnim uništavanjem krajobraza, obale i mora – tvrde nezadovoljni vlasnici apartmana s područja Jesenice koji se boje da će se ovakvim projektom trajno nanijeti šteta i uništiti okoliš u već devastiranom dijelu obale između Splita i Omiša, na prostoru koji se desetljećima uništava tako da se kontinuirano nasipava obala ne vodeći računa što se u more baca. Mještanima je još u sijećanju razmjeri devastacije obale koji su nastali krajem prošlog i početkom ovog stoljeća kada su rušeni pogoni bivše Jugoplastike, a sav građevinski otpad iskoristio se za proširenje luke Krilo, piše DalmacijaNews..

Piše: Ines Brajević / Dalmatinski portal
Izvor: Dalmatinski portal


Predstavnici nezadovoljnih mještana tvrde da je sa sadržajem četvrtih promjena Prostornog plana bio upoznat samo uzak krug ljudi blizak privatnim brodarima i rukovodstvu Općine, da je formalno objavljen u službenom glasilu na i web stranicama Općine, ali da nije dostavljen na uvid Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koje ga je trebalo objaviti na svojim stranicama, a zamjeraju Općini da je projekt radila u tajnosti te naglašavaju kako je na javnu raspravu došao samo jedan od 15 općinskih vijećnika. Nisu zadovoljni ni poslom kojeg su obavili izrađivači Plana, Arhitektonski atelier Deset i Zeleni servis.

Smatraju da na javnoj raspravi nisu dobili jasne odgovore na pitanja o posljedicama nasipavanja mora, o utjecaju tog projekta na okoliš, krajobraz i more, navode da nije navedena procjena količine potrebnog materijala kojim bi se nasipalo more za potrebe izgradnje nove luke Krilo i proširenja ostalih luka i lučica na području općine te nije sagledana sveobuhvatnost zahvata s obzirom na to da je planom predviđena izrada i proširenje najmanje osam luka i lučica kapaciteta 1250 vezova.

PROČITAJTE VIŠE..


bager


NAPOMENA:  Stavovi izneseni u člancima i kolumnama objavljenim na portalu DugiRat.com su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala

Povezani članci

Who's Online

We have 78 guests and no members online