DORH sklapa nagodbu s Projekt Uvala?

U ponedjeljak, 15.11.2021. DORH i tvrta "Projekt uvala" trebali bi konačno rješiti sve detalje nagodbe i tako dogovorom zatvoriti dva dugotrajuća sudska spora vezano za (1) plaćanje penala za eksploataciju mineralnih sirovina u iznosu od 25.000.000 i (2) prodaju preostalog zemljišta po cijeni od 115 eura investitoru.
U Općini Dugi Rat nisu sretni rješenjem koje se nazire, piše Dalmacija Danas. Općinari traže od RH da preostalo zemljište pokloni općini za poslovno-gospodarsku zonu u kojoj bi mogli zaposliti 200-tinjak radnika.
- “Općina Dugi Rat kao sudionik u sudskom postupku između Projekt Uvale – investitora na području bivše tvornice Dugi Rat i RH, dana 9.11.2021. izričito je željela dati do znanja hrvatskom pravosuđu i DORH-u da se i dalje rade ustupci tvrtki koja godinama vara državne institucije” - priopćio je medijima načelnik Dugog Rata Tonći Bauk...

POLITIKA I KRIMINAL

DORH sklapa nagodbu s Projekt Uvala: Prodaje se zemljište, ne moraju sanirati prostor ?

Izvor: Dalmacija Danas

“Predstavnica DORH-a koja u postupku predstavlja RH od 2004.g. odgađala je da nastanu zastare za sva kaznena djela. Prema odluci vlade od 2017.g., pod svaku cijenu hoće sklopiti nagodbu koja je protivna interesu RH i općine Dugi Rat. Naime, nagodba uključuje dva aspekta – prodat će zemlju investitoru u bescjenje i bez obaveze da sanira prostor. Naplatit će obročno jednog dana minimalnu kaznu za eksploataciju.

Dozvoliti će investitoru da se upiše na kompletan obuhvat. Prošlo je šest godina od kada je investitor trebao započeti sanaciju, nakon što je sam proizveo zagađenje. Sukladno zapisniku sa sastanka, DORH u Splitu do sastanka s Općinom Dugi Rat nije znao da se tvornica ne sanira. Naime, prema nagodbi investitor treba uplatiti na ime RH iznos od 23.000.000 za eksploataciju terena u sklopu sanacije koju je trebao napraviti 2009.

Zaustavljanjem eksploatacije 2011. Inspektorat RH nije inzistirao na naplati kazne već im je dao rok od 60 dana za sanaciju nastale štete. Kad spomenete iznos mislite da je to zadovoljavajući iznos za ono što su devastacijom napravili. Eksploatacijom je vrijedna ruda kroma na crnom tržištu prodana u ogromnim količinama i nije srazmjerna iznosu penala koji investitor treba platiti RH. Istom tom nagodbom samo iznos popusta na zemljištu veći je od cijene takozvane kazne koju investitor ne mora platiti odmah”, izvijestio je Bauk.

Naveo je kako imaju sve dokumente o nečinjenju hrvatskih institucija na kriminal koji se dogodio na području tvornice Dalmacija Dugi Rat te je upozorio institucije RH da će biti ustrajni u svojim zahtjevima.

“Moram spomenuti odluku vlade iz 2017. u kojoj stoje dvije točke koje DORH u ime RH treba riješiti sa investitorom.

    1. Plaćanje penala za eksploataciju mineralnih sirovina u iznosu od 25.000.000
    2. Prodaja preostalog zemljišta po cijeni od 115 eura


U navedenim točkama nigdje se ne navodi sanacija prostora koji stoji devastiran godinama. U normalnoj odluci bi navedeno trebalo stajati u točki 2. U svakoj pravnoj državi zakon se treba poštovati, a po zakonu investitor treba platiti kaznu, te izvršiti sanaciju devastiranog područja. Ne, mi i dalje pogodujemo na način, platite kaznu pa ćemo vam prodati preostalo zemljište za 115 eura.

Prodaja preostalog zemljišta nema nikakve veze sa onim što je investitor napravio kroz lažnu sanaciju a zapravo eksploataciju troske na području Dalmacije Dugi Rat. Zemljište prema kretanju cijena na tržištu vrijedi minimalno 300 eura. U ovom slučaju država ili općina gubi znatan iznos u svojim proračunima”, obrazložio je.

Općina Dugi Rat je spremna zajedno sa Ministarstvom okoliša dogovoriti koncept sanacija pod ingerencijom općine i sanaciju izvršiti sredstvima EU fondova. Isto tako tražimo od RH da preostalo zemljište pokloni općini koja ga pisanim zahtjevima traži od 2004.godine. Zemljište bi bilo predviđeno za poslovno-gospodarsku zonu u kojoj bi mogli zaposliti 200-tinjak radnika.

U ponedjeljak se nalazi DORH i Projekt uvala kako bi dogovorili detalje nagodbe i ročište za točku 2. a vezano za prodaju zemljišta investitoru odnosno onečišćivaču”, zaključio je Bauk.

Povezani članci

Who's Online

We have 90 guests and no members online