HT pustio u rad 4G mrežu na LTE tehnologiji (a 370 radnika 'viška' pustio na ulicu)

prosvjedHrvatski telekom (HT) danas je u rad pustio prvu komercijalnu 4G ili mrežu četvrte generacije mobilnih komunikacija u Hrvatskoj baziranu na LTE tehnologiji koja korisnicima donosi do deset puta veće brzine prijenosa podataka od dosadašnjih. Bazne stanice 4G nalaze se na području centra gradova Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita, a u planu je, kako najavljuju iz HT-a, tom mrežom u idućem razdoblju pokriti i ostala urbana područja Hrvatske ...

"OMILJENI" MONOPOLIST

HT pustio u komercijalni rad 4G mrežu na LTE tehnologiji

Izvor: Hina

Iz HT-a dodaju i da će usluge temeljene na LTE (Long Term Evolution) tehnologiji, kao i karte pokrivenosti korisnicima biti dostupne kroz nekoliko dana. Osim znatno većih brzina LTE korisnicima pruža i mogućnosti kvalitetnijeg i količinski većeg bežičnog prijenosa podataka te brže pristupe aplikacijama poput video sadržaja (Youtube, mobile TV i slične), usluga u oblaku (cloud), mrežnih igara i drugo.

LTE mreža

U povodu puštanja u rad 4G mreže član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a Božidar Poldrugač istaknuo je kako je LTE, kao jedna od inovativnih tehnologija današnjice, dio HT-ove strategije koji će uskoro postati standard u mobilnim komunikacijama, kao i da su s time među prvima u Europi i regiji.

S obzirom da se očekuje da će u idućih nekoliko godina podatkovni promet u mobilnim mrežama narasti za više od 60 posto ta je tehnologija i 4G mreže jednostavna neizbježna za dalji razvoj telekom sektora, kaže Poldrugač.  HT je 4G mrežu testirao od 2010. od kada su je u Hrvatskoj testirali i prvi korisnici u Zagrebu, Rijeci i Splitu.


370 radnika HT-a pušteno na ulicu

Skoro istovremeno dok je 4G LTE mreža puštena u pogon, usprkos dobrim poslovnim rezultatima i vrhunskom profitu,
370 radnika HT-a su "puštena" na ulicu. Naličje je to ove dosad lijepe priče o investicijama i novim tehnologijama našeg "omiljenog monopolista".

Radnicima koji su, po menadžmentu, "višak" su ponuđene  stimulativne otpremnine koje se kreću između 180.000 kuna i 260.000 kuna u bruto iznosu, što je jedna do jedna i pol plaća predsjednika Uprave Ivice Mudrinića.

prosvjed radnika HT-a

Unatoč svim tim, za Hrvatske uvjete ipak visokim otpremninama, radnici ne žele dobiti otkaz jer su usko specijalizirani i neće naći posla na Zavodu za zapošljavanje, već će samo povećati broj od 342.478 nezaposlenih na dan 23. ožujka. Stoga sindikat HT-a predlaže da Uprava uštedi te iznose i dopusti ljudima da rade i osiguravaju egzistenciju svojim obiteljima.


Nemilosrdna centralizacija

Sindikati također zamjeraju kompaniji nemilosrdnu centralizaciju koja ne ostavlja šanse za jednakomjeran razvoj svih područja Hrvatske.

Od 370 radnika puštenih na ulicu čak 230 je iz područja regija - Dalmacija, Slavonija, Međimurje, Istra i Primorje.

Povezani članci

Who's Online

We have 134 guests and no members online