Sanira se nesigurna bivša zgrada Općine

Sanira se bivša zgrada Općine Dugi RatZgrada bivše općine u Dugome Ratu u takvom je stanju da bi je malo jači potres lakoćom mogao srušiti. Ne treba, istina, paničariti, ali sanacija se treba hitno obaviti kako njezini korisnici ne bi bili ugroženi - riječi su dr. sc. Jure Radnića, pročelnika katedre Betonske konstrukcije i mostovi sa splitskoga Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Radnić je, na zahtjev Općine, napravio projekt sanacije vanjskih zidova pedesetak godina stare višekatnice koja se nalazi u samome središtu mjesta. No, i takva sanacija, tvrdi naš sugovornik, neće biti dovoljna jer je i unutrašnjost navedene građevine u iznimno lošem stanju. Problem sa statikom uočen je nakon što je Općina odlučila obnoviti fasadu na spomenutoj zgradi. Radovi na šminkanju naglo su prekinuti, a trenutačno je u pripremi natječaj za izvođača radova koji bi se trebao pozabaviti rješenjima što ih je u svom elaboratu ponudio profesor Radnić ...

PROBLEM SA STATIKOM

Malo jači potres srušio bi zgradu bivše općine

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Premda to nije moje područje, pri obilasku interijera primijetio sam brojne pukotine koje samo dodatno pojačavaju dojam ruševnosti čitavog objekta - tvrdi Radnić.

- Ukupno će nas čitava investicija doći oko 800.000 kuna. Za našu malu općinu to je svakako značajan iznos, no ne želimo se igrati sa sigurnošću korisnika te zgrade, tako da vjerujem da će već do ljeta radovi biti zgotovljeni - ističe općinski načelnik Jerko Roglić.

KUD Dalmacija Dugi Rat

Nova raspodjela prostorija po dugoratskim udrugama i društvima već je obavljena, a zgradu, ovakvu kakva jest, sada koriste tek članovi nadaleko poznatoga KUD-a 'Dalmacija' koji drugi prostor za vježbanje naprosto nemaju.

- Zgrada se neće sama od sebe srušiti, no nikada ne znate kakva nam sve priroda neugodna iznenađenja sprema, stoga moramo požuriti sa sanacijom - zaključuje Roglić.

Za profesora Radnića dileme, međutim, nema. Tijekom razgovora u nekoliko je navrata ponovio kako je objekt stopostotno nesiguran te kako on, kao stručnjak, tek nakon obavljene sanacije može jamčiti njegovu stabilnost.

- Zgrada nema potrebnu mehaničku otpornost te ni izdaleka ne zadovoljava sigurnosne norme, činjenica je to koju ne treba tajiti - kaže Radnić.

Zgrada bivše općine u Dugome Ratu

Gradnja je, uvjerava splitski stručnjak, već u startu bila loša, stoga i ne čudi da su nosive grede i stupovi sasvim uništeni. Dijelom je za to kriva i posolica jer se zgrada nalazi u blizini mora.

- Moj projekt predviđa vanjsku sanaciju izgradnjom takozvane monjerke, odnosno postavljanje svojevrsnog armaturnog prstena oko zgrade koji bi je sasvim učvrstio - objašnjava Jure Radnić.

Povezani članci

Who's Online

We have 593 guests and no members online