Dugoratski Status Quo

korenat point resortSvjetska financijska kriza utrokovana potresima na tržištu hipotekarnih kredita pokucala je i na vrata Dugog Rata u kojem se, prividno :-), ništa novo ne događa... Islandska banka Landsbanki je nacionalizirana "ruskom pozajmicom " od strane države Island koja se na ovaj drastičan korak, nacionaliziciju druge najveće banke, odlučila da stabilizira svoj financijski sektor. Pa kakve veze ovo ima sa Dugim Ratom, pitate se? Landsbanki je, ne zaboravimo, 42% vlasnik britanskog investicijskog fonda Landmark Property management koji na području bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu preko svoje hrvatske tvrtke Projekt Uvala kupio propalu tvornicu ferolegura još u lipnju 2006. i od tada, zbog niza problema (dozvole, pravni spor, planovi uređenja), uspio samo porušiti veći dio bivšeg industrijskog kompleksa na kojem je planirana realizacija projekta velikog turističkog kompleksa s hotelom, apartmanskim naseljem, marinom, trgovačkim centrom,... u što su britanci planirali investirati oko 200 milijuna eura (ako ih financijska kriza nije već popapala) ...

DUGORATSKA ZAVJETRINA

Dugoratski Status Quo

Cijeli kompleks tvornice s javnim dobrom i pomorskim dobrom obuhvaća oko 180 tisuća četvornih metara

Piše: Mladen Banović

Nema pomaka naprijed u "pregovorima" Općine Dugi Rat s Vladom da joj se da na upravljanje da 37 tisuće metara četvornih zemljišta u sklopu tvornice, koje se tretira kao javno dobro u državnom vlasništvu, kako bi bila partner investitorima.

Dugi Rat

Riječ je o dijelu zemljišta o kojem se vodio dugogodišnji sudski spor između države i tvornice, a presudom Općinskog suda u Omišu koncem 2005. godine odobren je zahtjev države da se na to zemljište uknjiži kao vlasnik, na što je uložen prigovor. Slučaj je još na sudu.

Debeli "status quo" vlada dugoratskim razvojnim projektom stoljeća, kako su ga neki mediji nazivali. Ništa se ne miče, ništa se ne raspliće. Pitanje je koliko "britanci" i njihovi lokalni partneri još imaju strpljenja i živaca za borbu s hrvatskom birokracijom.

kroenat point


Landmark u Hrvatskoj

No sudeći po ostalim hrvatskim investicijama Landmarka izgleda da se britanci sasvim dobro snalaze u hrvatskom gospodarsko-političko-birokratskom miljeu.

Na otoku Hvaru su u uvali Ključna, prije koju godinu kupili milijun četvornih metara poljoprivrednog zemljišta za samo dvadesetak milijuna eura, koje je potom promjenama Prostornog plana postalo građevinsko. Vrijedilo je "čekati", zar ne?

U Istri su prisutni kroz Citygreen Holdings koji raspolaže s više od 55 posjeda, uglavnom luksuznih vila za iznajmljivanje. Zna se što je u turističkom trendu, zar ne?


Dugoratski Status Quo

sjednicaOpćina Dugi Rat"Status quo" vlada i u Dugom Ratu. Nije još donesen ni Prostorni plan uređenja Općine Dugi Rata, pa shodno tome ni Detaljni urbanistički plan općine Dugog Rata. Zbog svega ovoga nema ni idejnog riješenja budućeg turističkog kompleksa, ne zna se gdje će biti nova lokacija Vatrogasnog doma, sportske dvorane, Doma Zdravlja, Doma Kulture,... Nisu još počeli ni radovi na izgradnji prve faze (Duće) kanalizacijskog sustava Općine Dugi Rat, iako su bili najavljeni za rujan.

A kako su na proljeće novi lokalni izbori, iskustvo nas uči da će lokalni poglavari i vijećnici u idućem razdoblju više misliti o tome kako zadržati svoje vijećničke fotelje, pa i zasjesti u onu načelničku, a ne kako još više energije i lobiranja uložiti u "guranje" dugoratskih razvojnih projekata s mrtve točke.paradise 
paradise

Povezani članci

Who's Online

We have 115 guests and no members online