(Protu)reformacija

ljudiKriza i recesija potpuno su razgolitile sve što ne valja u hrvatskom gospodarstvu. Time se ujedno p(r)okazalo što treba mijenjati, to jest u kojim sektorima treba provesti reforme. Također, treba spomenuti kako je trenutna vlada i pokušala s brojnim kratkoročnim mjerama čiji je cilj bio smanjenje izdataka, zamrzavanje plaća i mirovina, povećanje stope PDV-a i uvođenje privremenog poreza solidarnosti na dohotke i mirovine. No, potrebne su i dugoročne mjere koje bi trebale uključivati sveobuhvatne mirovinske reforme, tržište rada i socijalnih transfera te reforme državnih i javnih službi. Kraće, država više ne bi smjela biti najveći poslodavac i najveći investitor, nego bi trebala postati što jeftiniji javni servis ...


STRAH OD REFORMI

(Protu)reformacija

Za prevladavanje krize potrebne su dugoročne mjere koje bi trebale uključivati mirovinske reforme, tržište rada i socijalnih transfera te reforme državnih i javnih službi
 
Piše: Daniel Patrik Brčić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik
 
Država više ne bi smjela biti najveći poslodavac i najveći investitor, nego bi trebala postati što jeftiniji javni servis.

Dvije godine krize i recesije koje su za nama pokazale su isto tako da socijalni partneri, iako svjesni potrebe za promjenama, nisu voljni da se udara po njihovim interesnim skupinama.

Stav bi se mogao svesti na: "Reforme apsolutno, ali ne preko naših leđa!"
 
Tako su sindikati protiv najave otpuštanja pet posto zaposlenih u državnim i javnim službama, a bili su i protiv neisplate lanjskih božićnica i regresa, zatim protiv promjena dijelova Zakona o radu...

S druge strane, poslodavci su protiv održavanja trenutne situacije u kojoj ne mogu otpuštati kako žele, to jest radnu snagu nazivaju slabo mobilnom, (pre)skupom i da (pre)malo učinkovitom.

Smatraju da sve to utječe na konkurentnost domaće proizvodnje pa će zbog toga izlazak iz recesije biti puno sporiji i bolniji. Bune se oni i protiv državne birokracije koja koči, kažu, oko tri milijarde eura vrijedne projekte i zbog toga ne dolaze novi strani ulagači.

No, nisu samo sindikalisti i poslodavci, koji su i prirodni neprijatelji, u sukobu oko provođenja reformi. Pred koji mjesec Vlada je željela uvesti porez financijskim institucijama kao što je ljetos napravila Mađarska.

Ubrzo je od bankara stigao 'odbijanac' uz upozorenje da će takav potez platiti klijenti, da neće biti novca za kreditiranje države, koje je jeftinije doma nego vani, da neće biti pada kamatnih stopa...

Također, bit će zanimljivo vidjeti što će biti kada Ministarstvo financija napokon dovrši dugoočekivani Zakon o porezu na imovinu. Tko će se sve dići na noge protiv toga?
 
Najvjerojatnije svi oni koji imaju nešto više od jednog krova nad glavom - jer imati vikendicu i(li) apartman na moru jest dio hrvatskog "načina života".

Inače, to nije prvi put da Hrvati imaju problema s reform(acij)om.
 
Naime, nakon što je Martin Luther 31. listopada 1517. na vrata crkve u Wittenbergu izvjesio na javnu raspravu svojih 95 teza o indulgencijama, dogmama i uređenju crkve, započeo je jednu od najvećih reformi u povjesti – reformu Katoličke crkve.
 
Gotovo 30 godina nakon toga papa Pavao III. sazvao je Tridentski sabor koji je trebao provesti reformu ustanova, ali ne i doktrine. Trebalo je, između ostalog, riješiti probleme koji su iznutra nagrizali Crkvu, a bili su i povod reformacije: korumpirani biskupi i svećenici, plaćanje oprosta i druge novčane zloporabe.
 
I sabor je donio zaključke o reformama, doduše pola stoljeća nakon što je Luther objavio svoje teze, a ti su bili da onaj koji je za reforme, ne može imati u Slavoniji i Hrvatskoj imetak niti vršiti javnu službu.
 
Iako se na prvi pogled čini da je to učinjeno kako bi se zaštitila Crkva, nije tako jer ta je odluka bila motivirana željom da se spriječi ugarsko plemstvo u preuzimanju posjeda u Hrvatskoj. Iz toga je vidljivo da veliki strah od reformi nije novijeg doba.
 
Stanovnici Hrvatske stoljećima imaju problema s promjenama, pogotovo ako se dira u vlasništvo i stečena prava.

Povezani članci

Who's Online

We have 307 guests and no members online