Život preko bare

ivana maršić
Nije problem otići iz Hrvatske, ali jest problem - pustite sad što vam mediji sugeriraju - izvan Hrvatske uspjeti. Istina, mladi ste, pametni i obrazovani. Moguće i zgodni (poput naše današnje sugovornice), no to vam - vrijeme je da se riješite te zablude - ne jamči uspjeh. A ni slavu, ni zaradu, još manje trijumfalni povratak u domovinu. No, nemojte očajavati, zamislite kako je tek onima koji sanjanju svjetske snove, vaše snove, a nit' su mladi, nit' obrazovani. Njima se ni njemačka bauštela više ne isplati, a vama, tako mladima i obrazovanima, ako ste baš navrli da vam prije prvih sjedina iz garaže proviri mercedesova njuška, ostaje da što prije upregnete možđane. Ivana Maršić, informatičarka i mlada poduzetnica iz Podstrane ne vozi Mercedes. Zapravo, ne znamo je li uopće vozi, no znamo da je nitko po Hrvatskoj ne voza, da čvrsto drži volan svog života, te da snažno stišće papučicu gasa. I, eno je, do Amerike je došla, do Kalifornije, razvila je šator u Silicijskoj dolini i šalje nam razglednicu s puno toplih pozdrava i slatkih poljubaca ...

MALO PODUZETNIŠTVO

IVANA MARŠIĆ, informatičarka i mlada poduzetnica iz Podstrane

Krenula je od nule i na najboljem je putu da ostvari svoj američki san zahvaljujući shopping aplikaciji Myrio

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

ivana maršić - Koliko god trenutačno daleko bila, ja iz Hrvatske nikad neću otići. I prije sam se vraćala, pa će tako biti i ovaj put jer želim doprinijeti razvoju svoje zemlje - kaže nam Ivana, priznajući kako njezina domovina trenutačno i nije baš najpoželjnija destinacija za mladu i obrazovanu čeljad.

Svjesna je, naime, kako Hrvatska tek treba postati pravna država u kojoj će se iskorijeniti koruptivni mentalitet, te država čiji će čelnici umjesto podobnosti poticati obrazovanje i izvrsnost na svim društvenim razinama.

- Hrvati su kao individualci izuzetno talentirani, svugdje po svijetu imamo uspješnih Hrvata u svim domenama, ali kao nacija funkcioniramo neorganizirano. Trebali bismo imati više inspirirajućih primjera, onih koji su uspjeli svojim radom, tako da se vrati povjerenje u neke izgubljene vrijednosti - veli Ivana, a mi smo je upravo tu čekali.

Teško je, naime, bolji primjer od njezina naći.

Ivana Maršić čini baš to o čemu priča: svojim radom grabi naprijed, te može biti inspiracija onima kojima tek predstoji ostvarenje snova. Neki će joj, naravno, i pozavidjeti, ali, neka, imaju i na čemu.

Nakon osvajanja Zlatnog Teslina jaja za inovaciju, završila je u Silicijskoj dolini, pupku tehnološkog svemira, tamo gdje se utaborila krema startup svijeta (svi redom mladi, pametni i obrazovani). Ušetala je s Myriom pod rukom i ostala.

ivana maršić - myrio

A Myrio je prijatelj od kojega se Ivana ne razdvaja. A uskoro ćete ga, nada se, i vi upoznati. Ili, ako ste muško, barem vaša supruga (majka, kćerka, djevojka...).

- Myrio je softversko rješenje, odnosno digitalni šoping pomoćnik koji preko tableta, touchscreena i mobitela pomaže u procesu kupovine u samoj trgovini, dok prodajnim lancima omogućuje znatno povećanje prodaje, kao i efikasniju interakciju s prodavačima. S ovom aplikacijom štedite vrijeme inače potrebno za obilazak dućana, te čitavu kupovinu možete obaviti na brži i jednostavniji način - objašnjava Ivana.

Myrio aplikacija funkcionira kao interaktivni izlog koji pokazuje baš ono što vam treba, a najveća joj je vrijednost u generiranju novih vrijednih podataka. Na primjer, u jednoj butigi pronašli ste košulju, no nikako da je sparite s odgovarajućim hlačama, a uz to se nalazite u garderobi i imate krivu veličinu, a nikog u blizini da vam pomogne. Tada na scenu stupa Myrio.

Nekoliko poteza kažiprstom po ekranu vašega gadgeta, tap, tap, tap, i problem je riješen. Dobili ste pravu veličinu, a usput ste našli i odgovarajuće cipele. Bravo! Pljesak za Ivanu!

- Polako, projekt jest moj, moja ideja jer šoping je ipak više ženska problematika, ali ne bi ga bilo moguće ostvariti bez mojih suradnika, računalnih geekova Nevena, Bruna i Matka Balića. Dobili smo odličnu priliku što smo odabrani za program u Silicijskoj dolini, ali još puno toga treba napraviti - samozatajna je naša sugovornica, koja je nakon kultnog splitskog MIOC-a  diplomirala elektrotehniku na FESB-u, radila u splitskom odjelu Siemensa, da bi je potom američka vlada nagradila Ron Brown stipendijom i usavršavanjem na Simmons School of Management u Bostonu gdje je završila MBA.

Neko vrijeme Ivana je provela i na Harvardu (rekosmo vam: mlada, pametna, obrazovana), te poslovno boravila u Indiji, a prije nego se vratila u Hrvatsku radila je u Austriji i Nizozemskoj.

U Zagrebu je, pak, u Agenciji za promicanje investicija (APIU) vodila implementaciju projekata stranih investitora, kao i promicanje startup tvrtki. I tu se dogodio 'klik'.

- Fascinirana sam stvaranjem vrijednosti od nule, što me i potaklo da pokrenem svoju tvrtku. Strast mi je stvaranje, osmišljavanja nečeg novog. Fascinantno je kad nešto što je bilo samo u tvojoj glavi postane stvarnost - kaže Ivana.

Naša sugovornica slijedi svoj san i uporna je da ga ostvari. A na tom putu, priznaje, imala je i sreće. Džaba vam, naime, i mladost i pamet i obrazovanje, pa i Silicijska dolina, ako nemate sreće.

- Silicijska dolina je pravo mjesto za startup projekte. Nije uopće upitno da talent postoji svugdje na svijetu, ali ono što Silicijsku dolinu čini posebnom jest jedinstvena kombinacija mentaliteta, talenta iz cijelog svijeta, te koncentracije fakulteta i kapitala na jednome mjestu.

Mentalitet je, pak, najvažniji jer ovdje su nove ideje prihvatljive, rizik je dio kulture, sve se vrti oko startupa, svi žele imati svoj startup, a svi oni koji imaju iskustvo startupa žele pomoći drugima. Stoga i velike tvrtke u dolini, kao 'Google' ili 'LinkedIn', jako cijene iskustvo zaposlenika u startupu, znaju da su pokušali nešto stvoriti i da su na tom putu puno naučili - tvrdi Ivana Maršić.

U svom poslovnom uspjehu ne želi zaobići Hrvatsku. Razvoj softvera namjerava ostaviti u domovini, ali poslovni dio, s obzirom da joj je cilj proizvod plasirati na inozemno tržište, bit će izvan Hrvatske.

Hrvatska, prema Ivani, još uvijek nije zemlja koja pruža pravu podršku startup projektima, ali, zaključuje, ipak polako učimo i idemo naprijed.


Pet brzopoteznih..

ivana maršićFacebook ili Twitter?
- Facebook zato što ga koristim više od Twittera.

iPhone ili android?
- Android jer ga koristim više od iPhonea.

Bill Gates ili Steve Jobs?
- Steve Jobs jer je nagli uzlet Applea uistinu fascinantan.

SAD ili Kina?
- SAD. U Kini je sada kompletna svjetska proizvodnja, ali i to se počinje mijenjati.

San Francisco ili Sveti Martin u Podstrani?
- Podstrana! San Francisco je prekrasan grad, ali se u oceanu ne može uživati onako kako smo mi u Dalmaciji u moru navikli.


Startupi su pretežno muški svijet

- Poslovni svijet općenito je još uvijek muški svijet, pa tako ni u startup svijetu nije lako biti žena jer se moraš više dokazivati od muškaraca. S druge strane, žene su u većini slučajeva detaljnije i odgovornije, te imaju naglašeniju intuiciju i komunikacijske vještine.

U Silicijskoj dolini se posebno cijene žene osnivači tvrtki, pa  postoje i grupe investitora koje su isključivo fokusirane na projekte koje pokreću žene.

myrio

Upravo stoga, zajedno s Gordanom Popović, koja je investirala u Myrio i vodi marketing, razmišljam o pokretanju programa za startupe koji bi bio posebno namijenjen ženama.

Taj program bi pomagao hrvatskim startupima i startupima u regiji da dođu u Silicijsku dolinu.

Povezani članci

Who's Online

We have 234 guests and no members online