Povoljnim kreditima do razvoja turizma na selu

krediti za razvoj turizmaŽelite li kredit s fiksnom kamatom od samo dva posto za krajnjeg korisnika, rokom vraćanja od 15 godina i godinom počeka, i to u iznosima od 10 tisuća do 300 tisuća eura, krenite u biznis zvan „Razvoj turizma na selu”, jer upravo takve, nezamislivo dobre kreditne uvjete za naše pojmove dodjeljuje Ministarstvo turizma onima koji se žele okušati u turističkoj djelatnosti na selu..., piše Slobodna Dalmacija ...


SEOSKI TURIZAM NA KREDIT

Za seoski turizam daju kredite od dva posto kamate

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Pojednostavljeno rečeno, na takav kredit od 100 tisuća eura, u 15 godina korisnik vraća 120 tisuća eura, dok država preko Ministarstva turizma za njega isplati čak 60 tisuća eura kamata. Tako korisnici tih kredita dobivaju financijske uvjete o kojima većina običnih smrtnika u kreditnim zaduženjima u Hrvatskoj može tek sanjati.

seoski turizamCijela ta kreditna linija osmišljena je u želji da se potakne turistički razvitak kontinentalnog dijela naše zemlje, te zaleđa i mjesta na otocima koja nisu na moru, a radi stvaranja smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta za seoski turizam.

Ona uključuje obnovu tradicijskih kuća, ali i izgradnju novih na selu u kojima će biti osmišljeni sadržaji i atrakcije u seoskom turizmu, podrumi, maslinici, kušaonice vina ili ulja i slično - pojašnjava ministar turizma Damir Bajs.

Za takve kredite mogu se natjecati samo oni koji su evidentirani u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava, te imaju registraciju za obavljanje ugostiteljske i turističke djelatnosti, odnosno odobrenje za pružanje usluga u seljačkom domaćinstvu, kažu uvjeti kreditiranja.

Ključnu ulogu u dobivanju takvog kredita imaju i poslovne banke, koje odlučuju o kreditnoj sposobnosti klijenta, mogućnosti povrata uloženog, studiji isplativosti objekta, turističkoj atraktivnosti i interesu tržišta za takvu ponudu upravo u području gdje se gradi ili obnavlja seosko gospodarstvo i nizu drugih detalja kojima ih investitor treba uvjeriti da će dobiveni kredit moći uredno vraćati.

Ministarstvo turizma t
akođer provjerava sve zahtjeve, pa je propisalo brojne uvjete kako bi bili sigurni da će svaka investicija doista biti isključivo i samo u funkciji turističke ponude zaleđa, te da će se korisnik time baviti profesionalno. Tako se korisnik obvezuje kredit upotrijebiti isključivo za ulaganja u svrhu profesionalnog bavljenja pružanja usluga u seoskom turizmu...


Kriteriji kredita „Razvoj turizma na selu“

- iznos kredita od 10.000 eura do 300.000 eura
- rok otplate do 15 godina s uključenim počekom do 1 godine
- kamatna stopa - za korisnika kredita fiksna 8 posto godišnje uz fiksnu subvenciju Ministarstva od 6 posto godišnje
- rok iskorištenja kredita je do 12 mjeseci

krediti

Za kredite se mogu natjecati samo oni koji su evidentirani u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava, te imaju registraciju za obavljanje ugostiteljske i turističke djelatnosti, odnosno odobrenje za pružanje usluga u seljačkom domaćinstvu. Postupak realizacije kredita

- Zahtjev za kredit s potrebnom dokumentacijom podnosi se Ministarstvu turizma
- Ministarstvo dodjeljuje prethodnu suglasnost i dostavlja je podnositelju kredita
- Podnositelj kredita prethodnu suglasnost i cjelovitu dokumentaciju dostavlja poslovnoj banci
- Poslovna banka donosi ocjenu kreditne sposobnosti
- Prijedlog odluke o odobrenju kredita donosi povjerenstvo (ministarstvo i banka)


Izgrađeno 357 malih hotela

Hotel Villa DvorGotovo 500 obrtnika, trgovačkih društava i zadruga koristilo je od 2002. do 2009. godine kreditnu liniju Ministarstva turizma i HBOR-a „Poticaj za uspjeh“ kojima je izgrađeno ili obnovljeno 357 malih obiteljskih hotela, a samo za subvencije tih kredita ministarstvo je do sada utrošilo oko 2 milijarde kuna.

Ti su krediti bili sa subvencioniranom kamatom koja je iznosila tri posto, a na otocima i područjima od posebne državne skrbi tek 2 posto. Njima je stvoreno oko 16 tisuća hotelskih postelja u objektima koji zapošljavaju gotovo 4 tisuće ljudi.

Od ožujka 2009. godine ti krediti su privremeno zaustavljeni zbog ograničenja sredstava. U kreditnoj liniji „Pod stoljetnim krovovima“ obnovljeno je 107 objekata starijih od stotinu godina.

Povezani članci

Who's Online

We have 411 guests and one member online

  • admin