Pametno predlaže plan pomoći krajevima stradalima u potresu

Hrvatska je svoj čuveni “ravnomjeran regionalni razvoj” započela još prije 24 godine, no on je još uvijek daleko od ikakve ravnomjernosti.
– Ovaj potres je na brutalan način u fokus javnosti stavio činjenicu ogromnih razlika u kvaliteti života samo 50-ak kilometara od metropole. Dok se Banija bori s preživljavanjem u blatu, po Zagrebu gledamo desetke milijuna kuna uloženih u fontane, mramorne ceste i žičaru, a u Splitu je novac bačen na milijunske proslave, koncerte, izmišljene natječaje i neuspjeli metro. Pravo je vrijeme da osvijestimo činjenicu kako je ovom najsiromašnijem dijelu Hrvatske potrebna intenzivna pomoć cijele zemlje, ne samo danas, ne samo idućih nekoliko mjeseci, već idućih nekoliko godina kako bi se obnovili domovi, ali i infrastruktura neophodna za normalan život – upozorila je Kristina Vidan, predsjednica stranke Pametno za Split i Dalmaciju, koja predlaže da Grad Split kroz idućih 5 godina izdvaja po milijun kuna godišnje za pomoć krajevima Banije stradalima u potresu kako bi dao svoj doprinos brzoj i kvalitetnoj obnovi ovog već od prije siromašnog i nerazvijenog dijela Hrvatske
Promatrajući zbivanja u Baniji nakon potresa lako je zaključiti da je sad pomoć intezivna, možda i pretjerana u nekim aspektima poput količine hrane i odjeće. Fokus javnosti će trajati još kratko vrijeme, a po dosadašnjim iskustvima kada su u pitanju katastrofe, nakon toga će nastradali biti zaboravljeni i od javnosti i od sustava koji bi im dugoročno trebali pomagati, prenosi Dalmacija Danas.

PAMETNO PREDLAŽE PLAN POMOĆI KRAJEVIMA STRADALIMA U POTRESU

Izvor: Pametno, Dalmacija Danas

Povezani članci

Who's Online

We have 419 guests and no members online