Omiš: Nitko nema 80 milijuna kuna za gradnju škole, omiški srednjoškolci ovu će zgradu ugledati - nikad!

Nova zgrada omiške srednje škole prema postojećem projektu bit će izgrađena - nikad! Tako barem tvrdi Zdravko Omrčen, a on bi trebao znati o čemu govori, jer upravo njegov ured odlučuje kome će, kada i koliko novca Županija dati za pripremu gradnje školskih zgrada.. Zemljište na kojemu bi trebala niknuti nova omiška škola zjapi prazno već godinama. Zaraslo je, na veselje zmija i štakora, u travu i korov. A uokolo, sve jedna do druge, nikle stambene zgrade. I crkva. I šoping centar. I još stambenih zgrada. A škola je, tako je barem obećavao bivši gradonačelnik Ivan Škaričić, trebala niknuti prva ...

OMIŠ

Nitko nema 80 milijuna kuna za gradnju škole, omiški srednjoškolci ovu će zgradu ugledati - nikad!

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Vrijeme je da se kaže istina i da Omišani shvate kako je projekt nove srednjškolske zgrade naprosto preskup. Bio je preskup i kada je nastajao, odnosno kada je arhitekt Vjekoslav Ivanišević crtao zgradu, a danas da i ne spominjemo - ističe pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

- Baš bih volio vidjeti - nastavlja Omrčen - tko to u ova vremena ima 80 milijuna kuna za gradnju škole.

- Koliko?!

- Dobro ste čuli, 80 milijuna kuna! Od prve lopate do zadnje stolice ta bi škola stajala najmanje toliko. Za usporedbu, nova splitska Zdravstvena škola stajala je manje od 50 milijuna kuna, dok nas je gradnja škole Kraljice Jelene u Solinu svojevremeno došla 25 milijuna kuna - objašnjava Omrčen.

Zemljište na kojemu bi trebala niknuti nova omiška škola zjapi prazno već godinama. Zaraslo je, na veselje zmija i štakora, u travu i korov. A uokolo, sve jedna do druge, nikle stambene zgrade. I crkva. I šoping centar. I još stambenih zgrada.A škola je, tako je barem obećavao bivši gradonačelnik Ivan Škaričić, trebala niknuti prva. Zapravo, po njemu ih je trebalo niknuti nekoliko. Prije svakih izbora po jedna.

- Škola je projektirana po nacionalnom obrazovnom standardu, a to znači da bi se nastava odvijala u jednoj smjeni. Blagoslov za projekt dalo je i tadašnje Ministarstvo obrazovanja. Velika bi šteta bila da se od toga projekta odustane i da se stvari vrate na početak. Uostalom, tko zna, možda već dogodine neće biti krize - veli Škaričić.

A na pitanje kako je moguće da su svi okolni objekti na Ribnjaku - a svi su, izuzev crkve, bili komercijalni - relativno lako dobili valjane papire, odgovara kako je, prema njegovim saznanjima, i parcela za školu odnedavno imovinsko-pravno sasvim čista.

- Doslovno sam se satrao oko te škole. Na toj je parceli bilo toliko plombi da se nikako nismo uspijevali pomaknuti s mrtve točke. Kako bismo jednu riješili, tako bi se pojavila nova. A sada je sve čisto i nikakvoga razloga nema da se odustane od gradnje - napominje Škaričić.

Njegov nasljednik Ivan Kovačić potvrđuje da je zemljište napokon jedan kroz jedan gradsko, ali se slaže s Omrčenovom izjavom da je prilika za gradnju odavno prošla.

- Nema te institucije na svijetu koja će nam dati 80 milijuna kuna za ovakvu školu. Nešto definitivno moramo učiniti, jer moj prethodnik godinama nije ništa činio, odnosno jest, pogodovao je vlasnicima okolnih zemljišta, dok ga za školu, bez obzira što je glumio da jest, nije bilo puno briga - kaže Kovačić.

Županija je za izvršavanje pripremnih poslova potrebnih za početak gradnje (idejno rješenje, glavni projekt, izvedbeni projekt i geotehnički istražni radovi) na račun Grada od 2008. godine do danas uplatila točno 2.229.122,50 kuna. Omrčen se boji da je to bačen novac.

- Bez obzira šta je škola megalomanski zamišljena, tada je financijska situacija bila još relativno stabilna. Računali smo i na kredit Svjetske banke, ali ga zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nismo mogli ostvariti. To smo, na žalost, kasno shvatili, jer da smo znali da parcela nije očišćena ni kune ne bismo Omišanima dali. Vjerujte, ni kune! Ovako ispada da smo zbog aljkavosti omiške gradske vlasti bacili u vjetar veliki novac - žesti se pročelnik za školstvo.

Škaričić i Omrčen članovi su iste stranke (HDZ), no nije tajna da se u posljednje vrijeme gledaju preko nišana. Škaričić je, naime, nakon 18 godina ostao bez posla, pa ga je, kako smo već pisali, županijski stranački šef Ante Sanader naumio smjestiti kod novoga župana Zlatka Ževrnje, i to baš u Omrčenovu kancelariju.

- To su vaše spekulacije, a ovo što vam govorim za novu školsku zgradu su činjenice. Iskreno, po tom pitanju ne vidim svjetlo na kraju tunela, okolnosti nam ne idu na ruku, te ne vjerujem da će se škola u zamišljenom obimu ikada napraviti - zaključuje Omrčen.

Povezani članci

Who's Online

We have 99 guests and no members online