Nobelovac Joseph Stiglitz primio počasni doktorat Sveučilišta u Splitu

Joseph E. Stiglitz, dvostruki dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. za istraživanjima usmjerenim na proučavanje asimetričnih informacija i njihova utjecaja na gospodarstvo i razvoj, te za mir (2007.), gostovati će u utorak, 26.svibnja na 11. međunarodnoj konferenciji Ekonomskog fakulteta u Splitu "Challenges of Europe: Growth, competitiveness and inequality". Za svog boravaka u Splitu profesor J.E. Stiglitz će primiti počasni doktorat Sveučilišta u Splitu, na kojem će održati i javno predavanje, družiti se s studentima i gradonačelnikom te kao glavni govornik održati uvodno izlaganje na konferenciji. Stiglitz se smatra jednim od najznačajnijih svjetskih autoriteta u polju makroekonomije, posebno monetarne ekonomije, teorija razvoja, korporativnih i javnih financija, industrijske politike, odnosno pitanja vezanih za raspodjelu bogatstva općenito. Autor je brojnih znanstvenih radova te se svrstao u red najcitiranijih autora u povijesti ekonomske znanosti...

JOSEPH STIGLITZ U SPLITU

Dodjela počasnog doktorata Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Josephu E. Stiglitzu

Izvor: EFST, Universitas, SD

Dodjela počasnog doktorata Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Josephu E. Stiglitzu, dobitniku Nobelove nagrade za ekonomiju (2001.) održati će se u utorak, 26. svibnja 2015. u velikom amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Splitu.

PROGRAM

14:30 Okrugli stol "Stabilnost financijskog sustava - značaj za hrvatsko gospodarstvo" na kojem će, između ostalih, sudjelovati:
    prof. dr. sc. Boris Vujčić, guverner HNB
    mr. sc. Boris Lalovac, Ministar financija
    Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG Splitske banke
    Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranja d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima

16:30 Okrugli stol "Konkurentnost hrvatskog gospodarstva" na kojem će, između ostalih, sudjelovati:
    prof. dr. sc. Branko Grčić, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije
    Ljerka Puljić, član Nadzornog odbora Agrokora
    mr.sc. Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP d.d.
    Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar grupe
    mr. sc. Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemexa
    Goran Šaravanja, direktor Sektora strateškog razvoja poslova, INA, d.d.

18:30 Dodjela počasnog doktorata i govor prof. Stiglitza "The role of government in creating an efficient economy and a fair society"
 

Nobelovac Joseph Stiglitz u Splitu

J.E.Stiglitz član je uredničkih odbora najcjenjenijih svjetskih znanstvenih časopisa, kao i programskih odbora najrelevantnijih znanstvenih skupova iz polja ekonomije. Jedan je od utemeljitelja nove znanstvene discipline u polju ekonomije, tzv. ekonomike informacija (Economics of Information), zasnovane na novim konceptima negativne selekcije (adverse selection) i moralnog rizika (moral hazard). Posebno je poznat brojnim studentima ekonomije po svojim izvrsnim udžbenicima, kao i znanstvenoj i stručnoj javnosti po brojnim knjigama.

Rođen je u Garyju (Indiana, SAD) 9. veljače 1941. godine. Diplomirao je na Amherst Collegeu, a doktorirao 1967. godine na Massachusetts Institute of Technology (SAD). Značajan dio svoje znanstvene karijere proveo je na sveučilištima Princeton, Stanford i MIT (SAD) i Oxford (UK). Od 2003. godine profesor je na Sveučilištu Columbia (SAD), odnosno na the Columbia Business School the Graduate School of Arts and Sciences (Department of Economics) and the School of International and Public Affairs, gdje je i supresjedatelj Sveučilišnog vijeća za globalna promišljanja.

prof. StiglitzBio je i član i predsjedavajući Vijeća ekonomskih savjetnika predsjednika SAD-a, kao i vodeći ekonomist i supredsjedatelj Svjetske banke u razdoblju od 1997. do 2000. godine. (Su)osnivač je i (su)predsjedatelj brojnih međunarodnih ekonomskih inicijativa i asocijacija. Bio je član Međuvladina panela o klimatskim promjenama (Intergovernmental Panel on Climate Change. Panel je 2007. godine dobio, zajedno s Al Goreom, Nobelovu nagradu za mir.

Član je niza drugih svjetski priznatih institucija, te nositelj preko 40 počasnih doktorata sveučilišta iz svih dijelova svijeta. Dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. godine, koju dijeli zajedno s M. Spenceom i G. Akerloffom, a koju je zaslužio je prvenstveno svojim istraživanjima usmjerenim na proučavanje asimetričnih informacija i njihova utjecaja na gospodarstvo i razvoj.

Povezani članci

Who's Online

We have 307 guests and no members online