Arsen: 'Nisam rušitelj, rođak je kolonu sačuvao i kad se ugradi više neće smetati šetačima'

arsen brničevićNakon što su mještani Ante Lozić Lunja i Damir Ercegović, predsjednik PŠRD-a "Orij", upozorili na uništavanje stare bitve, kolone i popločavanje kamene rive, kao dijela pomorskog dobra ispred objekata rođaka Brničević u lučici Orašac u Oriju kod Dugog Rata, javio nam se Arsen Brničević, koji se osjetio prozvanim našim tekstom, uz tvrdnju kako kolona nije uopće uništena, već je spremljena te će se nakon radova opet staviti na dio lučice koji se još radi ...

MALOMIŠĆANSKI BOJ NA ORIJU

ARSEN BRNIČEVIĆ UZVRAĆA NA OPTUŽBE

'Nisam rušitelj, rođak je kolonu sačuvao i kad se ugradi više neće smetati šetačima'

Piše: Mia Sesartić / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Nisam rušitelj, a tako me, nažalost, ljudi doživljavaju poslije objavljenog teksta. S uklonjenom kolonom osobno nemam ništa, ona se nalazila ispred ulaza mog rođaka - veli nam Arsen Brničević, ugostitelj i nautički časnik koji je prije nešto više od 20 godina došao iz Splita u Orij na svoju djedovinu i obnovio obiteljsku kuću.

Izolirana riva ispred kuće postaje frekventna šetnica

- U prizemlju sam otvorio pizzeriju i od prvog dana mog dolaska uključio sam se u radove po mjestu, a za mnoge sam i bio njihov inicijator. Za naš istočni dio mjesta napravio sam kanalizaciju koju sam priključio na centralni ispust, dok su ranije te fekalije izlazile ispred svake kuće u more - govori Brničević.

Kada je riječ o koloni to nije, veli, prva koja je uklonjena, ostale su samo jedna ili dvije na svome mjestu, neke su premještene i stavljene na nove dijelove rive, a neke se nisu mogle spasiti, pa su umjesto njih napravljene betonske.

- Na nove dijelove rive ugradili smo anele da se brodovi mogu vezivati, a takav jedan je napravio i rođak na mjestu sporne kolone u slučaju potrebe vezivanja na tom mjestu, iako se već godinama tu nitko nije vezivao. Spornu kolonu rođak je sačuvao i opet je namjeravamo staviti na dio lučice koji nam je ostao napraviti.

kuća brničević na oriju

Kolona se nalazila na mjestu gdje smeta šetačima, jer sada, kada su se napravile sve šetnice i spojile u jednu veliku, riva ispred naše kuće, koja je prije bila izolirana, sada je postala dio frekventne šetnice. Rođak je šetnicu pred svojim ulazom prekrio kamenim pločama, taj dio se betonirao prije 50 ogdina i bio je oštećen, a još je jedini nesaniran - veli Brničević.

Od neistina napravili problem

- Mislim da do svega ovoga ne bi ni došlo da dva brodara, Ante Lozić Lunja i Damir Ercegović, koji su u lučici sa svojim brodovima tek nekoliko godina, nisu neistinama napravili problem.

Otkada su oni došli, došlo je do razdora u Oriju, ništa se više ne radi, naše sportsko društvo, kojem sam ja bio prvi predsjednik, a sada je Damir Ercegović, više se ne sastaje.

 Već drugu godinu Lozić jarbole od svog broda drži na plaži i na to nitko ne reagira. Ovo je već drugi polovni brod koji je on kupio i preuređuje u našoj lučici, a ništa ne plaća - zaključuje Brničević.

U nadležnosti Općine Dugi Rat

kuća brničevićInspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je investitor Ivan-Davor Brničević izveo radove popločavanja dijela postojeće rive s kamenim pločama. Prema izjavi investitora, predmetna riva je građena oko 1910. godine, a uvidom u katastarske mape, utvrđeno je da je evidentirana u mapama iz 1961. te se prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji smatra građevinom izgrađenom na temelju pravomoćne građevinske dozvole.

Postojeća riva predstavlja javnu površinu te radovi na njezinu održavanju spadaju u nadležnost tijela lokalne samouprave, pa će se prijava Ante Lozića Lunje dostaviti na nadležno postupanje komunalnom redarstvu Općine Dugi Rat, vele nam iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH.

Povezani članci

Who's Online

We have 173 guests and no members online