Split: Paneuropski pomorski simpozij

U Splitu je održan dvodnevan, 9. paneuropski pomorski simpozij na kojem se raspravljalo o mogućnostima razvoja pomorske industrije u Hrvatskoj, posebice brodogradnje. Splitski dogradonačelnik Božidar Čapalija istaknuo je kako je splitska luka treća po prometu na Sredozemlju, odmah iza Napulja i Pireja, a po planu bi u idućih sedam godina trebala zauzeti drugo mjesto. U tom kontekstu Čapalija je posebno istaknuo da je važno osmisliti plan izlaska iz krize splitskog brodogradilišta ...

 Split: Paneuropski pomorski simpozij

Izvor: Glas Dalmacije, Hina


U raspravi se čulo kako je potrebno domaće zakonodavstvo o pomorstvu Splitprilagoditi zakonima Europske unije o pravima mora, čime bi se olakšao pristup predpristupnim fondovima Europske unije za razvoj pomorske industrije u Hrvatskoj.

Iznesen je podatak da Hrvatska ima ukupno 26.000 pomoraca i pomorskih stručnjaka od kojih su mnogi rade u inozemstvu i vrlo su cijenjeni. Istaknuto je i da treba ustanoviti pomorski institut u Splitu, a predloženo je utemeljenje sredozemnoga pomorskog muzeja, također u Splitu.

Sudionicima skupa je podijeljena javna izjava sa simpozija "Teorija i praksa brodogradnje" što je 17. listopada ove godine održan na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

U izjavi se ističe da je brodogradnja bitna za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, da Hrvatska danas nema alternativu za brodograđevnu industriju koja zapošljava 40.000 radnika, što osigurava egzistenciju za 160.000 ljudi.

Na važnost domaće brodogradnje upozorava se u vrijeme pregovora s Europskom unijom o preustroju hrvatskih brodogradilišta.

Sindikat metalaca Hrvatske nedavno je upozorio kako bi ti pregovori mogli rezultirati zatvaranjem nekih domaćih brodogradilišta s čime se oni ne slažu.

Simpozij je organizirao splitski Europski pokret u suradnji s Hrvatsko-švicarskim društvom i Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Splitu.

Povezani članci

Who's Online

We have 136 guests and no members online