Puljak: Ivošević i ja dajemo ostavke, Split ide na nove izbore

Hrvatima nikako ugoditi. Godinama s pravom slušamo da su hrvatski političari otporni na podnošenje ostavki i da se grčevito drže za fotelje, ali kad jedan političar konačno podnese ostavku i prepusti odluku o svojoj političkoj sudbini glasačima, opet se neki žale. Političar u pitanju je splitski gradonačelnik Ivica Puljak iz stranke Centar, koji je dramu u vezi s optužnicom za prijetnju, koja je podignuta protiv  njegova zamjenika Bojanu Ivoševiću, nakon previše dana šutnje odlučio prerezati za hrvatsku političku praksu radikalnim i ispravnim potezom - Ivošević i on su najavili ostavke.
Na novim izborima će Splitski birači moći izraziti podržavaju li kurs Puljkove vlasti, ili bi ipak pokušali s Vicom Mihanovićem ili nekim drugim HDZ-ovcem, ili možda ponovno vratili Željka Keruma na vlast. Na glasačima je da odluče. To je uvijek rizik i ništa nije sigurna stvar, ali to je i demokracija. Prijevremeni izbori nisu bauk. Naročito ne u Hrvatskoj, u kojoj ih skoro nikad nema, nego vlada svojevrsna stabilokracija koja postojano uništava cijelu državu i društvo. HDZ-ovci ne podnose ostavke. Baš smo se time usrećili. No odmah su krenula prigovaranja da je to puki taktički potez (zar je loše što konačno imamo malo taktike u politici, kad već strategije nigdje nema na horizontu?), a neki javni akteri se ponašaju kao da su osobno uvrijeđeni Puljkovom i Ivoševićevom ostavkom. Da, Puljkova ostavka jest presedan, ali ne opasan, nego poželjan. Presedan koji bi trebao prestati biti presedan i postati dio demokratske političke kulture u Hrvata. Tko želi liberalnu demokraciju, ne smije anatemizirati prijevremene izbore.
Puljak očito misli da na novim izborima može pobijediti i da može dobiti i bolju podjelu karata u Gradskom vijeću. U tom smislu bi se novi izbori isplatili već time da većina budućeg gradonačelnika u Gradskom vijeću ne ovisi o Mostu, skupini najgorih prevrtljivaca koje je hrvatska politika vidjela u protekla tri desetljeća, piše Gordan Duhaček na stranicama portala Index.

Izvor: Index.hr

Povezani članci

Who's Online

We have 706 guests and no members online