Žižek: Europa mora još jednom otkriti socijalizam

Slavoj ŽižekEuropa mora još jednom otkriti socijalizam, umjesto da europski ljevičari traže inspiraciju u kapitalizmu s ljudskim licem, ili da biramo između kapitalizma američkog ili azijskog tipa, misli ugledni slovenski filozof Slavoj Žižek. U sutonu kapitalizma liberalno-demokratskog tipa koji nestaje Europa mora potražiti svoj model razvoja, kako ne bi morala birati između američkog i azijskog tipa kapitalizma, ocijenio je Žižek na Filozofskom skupu na Bledu na kojem se raspravljalo o društvenom i ekonomskom razvoju temeljenom na novim znanjima ...

Žižek: Europa mora izbjeći azijski i američki tip novog kapitalizma

Izvor: HINA

"Zabrinut sam što Europa još nije otkrila svoj obrazac,Europa tako da nam preostaje da biramo između američkog liberalnog kapitalizma i azijskog autoritarnog tipa kapitalizma, kakav postoji u Kini i Singapuru, a ne bih želio živjeti u svijetu sa samo dvije opcije", rekao je Žižek kao glavni govornik završnog dana Bledskog foruma.

Na uglednom međunarodnom skupu na Bledu dva se dana raspravljalo o društvenom i ekonomskom razvoju temeljenom na novim znanjima, te kako će se takav razvitak odraziti u Sloveniji i posljedično u zemljama zapadnog Balkana.

Filozofskom skupu na Bledu nazočio je i slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

"Europa mora još jednom otkriti socijalizam, umjesto da europski ljevičari traže inspiraciju u kapitalizmu s ljudskim licem", rekao je Žižek.

Povezani članci

Who's Online

We have 632 guests and no members online