Kogo: Medenjaci

Za gastronostalgičare i sladokusce Kogo nastavlja s prikupljanjem recepata za slastice iz bakine kuhinje. Danas su na red došli medenjaci. Prvi recept: Skuha se 1 kg meda i u mlačno se izmješa 1,5 kg brašna. Tijesto treba da počiva pokriveno 2-3 dana u porculanskoj zdjeli. Dan prije upotrebe tijesto se postavi na toplo mjesto da omekša. Miješa se 1 sat, doda 4 dkg praška za pecivo (potaše) ratopljena u čašici vruće rakije, 4 dkg limunove kore, cimeta u prahu, 4-5 tučenih klinčića. Iz ovog tijesta se prave razna peciva i po tome dobije ime, ako se tijestu doda bajama i s njima oblože, lješnjaka, a također se može tijestu dodati i 10-15 dkg maslaca. U tom slučaju se mora dodati i 1 pecilni prašak da bolje naraste. Tijesto se razvalja i kalupi okruglo ili četvrtasto u raznim veličinama ...

Piše: Kogo

Čim se izvade iz peći mogu se politi ocaklinom. Medeno pecivo je dobro tek za 10-15 dana. Ako se želi slatko pecivo, onda se doda u tijesto 25 dkg šećera.

Medenjaci brački

Prosije se 1 kg oštrog brašna, doda 1/8 litre finog maslinovog ulja, 1 žlicu vanilijinog šećera, zrno soli, ½ ostrugana oraščića, 4 tučena klinčića, malo cimeta i 5 grama šafrana. Šafran se večer prije malo poprži i potopi u čašicu prošeka ili rakije. Ujutro se procijedi i doda tijestu. Meda se doda toliko da se tijesto dade povaljati.

Izrađeno tijesto se provalja i režu oblici kao za kekse (galetine). Peče se na jakoj vatri.

 

Medenjaci hvarski

Prosije se 50 dkg brašna, doda 12 dkg šećera, 10 dkg meda i 10 dkg domaće masti.

Med i mast se rastope na vatri, doda brašno s ½ žličice soda bikarbone, 1 cijelo jaje, 1 žutanjak, ostrugane limunove kore, cimeta i 2-3 tučena klinčića.

Napravi se tijesto, kalupi i peče na umjerenoj vatri.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 219 guests and no members online