Kogo: Konzerviranje limuna

u gastro-serijalu o staroj dalmatinskoj kužini ovog ponedjeljka govorimo o konzerviranju limuna. Prvi recept koji je Kogo pripremio je svježi limuni i konzervirani, a ide ovako: U jedan drveni sandučić naspe se naslaga suhog pijeska, koji se prije toga na zraku i suncu dobro osuši. U ovo se poslažu limuni ne odveć blizu jedan drugoga, pak opet se prekriju slojem pijeska itd. A najgornji sloj mora biti pijesak tako visok da potpuno prekrije limune. Sandučić se spremi u hladan suhi podrum i voće se svježe uzdrži više mjeseci. Na ovaj način konzerviraju se i naranče ...

Piše: Kogo

Limuni konzervirani (drugi način)

Od 25 dkg gipsa (krede u prahu) napravi se mlakom vodom lagana kaša i u ovome se brzo provalja svaki limun da bude sasvim pokriven. Ostavi se da se na zraku suši i stvrdne, pak se spremi na police, a kad se upotrebljava razbije se gips i dobije se potpuno svježi limun.

Također se limuni mogu konzervirati u parafin, a kada se upotrebljava uroni se u toplu vodu i dobije se opet svjež limun.


Limunova kora

Prije nego se sok iscijedi, dobro se opere i obriše kora limuna. Ostruže se samo gornja žuta kora. Zatim u manju staklenku stavimo par žlica šećera u prahu, pa par žlica ostrugane kore, tako dok se sve ne potroši, a gornji sloj treba da bude šećer ili malo ruma.

Dobro se zaveže i spremi.

Upotrebljava se za čaj i za razne slatkiše kao mirodija.


Limunada za dulje vrijeme

U čistom loncu kuha se 50 dkg šećera u kockama sa 1 litre vode, dobro se opjeni i kad je bistra dolije se 1 litre soka od limuna, koji se procijedi kroz gustu krpu.

Kad je sirup gust kao med ulije se u ugrijanu flašu i mlačno se začepi prokuhanim neupotrebljivim čepovima, pak se spremi na hladno, zračno mjesto.

Vrlo je dobro i ukusno. Ljeti se upotrebljava kao rashlađujuće sredstvo, a zimi kao piće sa vrućom vodom (punč).


Limunada na drugi način

U 1 litru dobrog bijelog vina doda se 1 kg šećera, šipka vanilije i ocijeđeni sok od 12 limuna.

Sve se stavi kuhati 15-tak minuta, a za vrijeme kuhanja dobro se opjeni, oduzme se s vatre, te ohlađeno ulije u flaše i začepi.

Upotrebljava se kao limunada.


Limunov prašak

Uzme se kora od 5 limuna, a poviše nje se izriba 1 kg šećera u kockama i polije sok od 10-12 limuna. Zatim se pažljivo stavi na laganu vatru bez da se pripali.

Netom se učini debela, glatka masa skine se s vatre i istrese u vrećicu od debelog papira i umota. Kad se ohladi, papir se ostrani, masa se dobro smrvi i spremi u flašu i začepi.

Po ukusu se uzme količina ove mase u čašu hladne vode.


Spremanje limuna

Limuni se brzo kvare i rado se posuše, zato ćemo limune staviti u slanu vodu. Nju napravimo od 1 litre vode i 1 male žlice (kućarin) soli. U staklenku stavimo cijele neočišćene limune i zalijevamo sa tom slanom vodom.

Limun koji je narezan stavimo sa narezanom stranom dolje u tanjurić i ulijemo malo slabo zaoctene vode

Povezani članci

Who's Online

We have 205 guests and no members online