Kogo: Pivo i vermut

Umjesto recepata za likere danas pišemo o pivi i vermutu. Evo što je Kogo pripremio za Vas ... Za pripremu piva uzme se jedan potpuno novi duboki lonac i u njega se stavi 18 litara vode, 3,5 dkg cvijeta od hmelja (u drogeriji), 25 dkg  isprženog ječma (Kneipp) i to sve neka kuha na tiho 2 sata pokriveno. Odmakne se s vatre i procijedi kroz čistu tanku krpu (gazu), te se pomiješa 50 dkg šećera i ostavi da se ohladi u pokrivenoj posudi, nakbolje kroz noć. Dok je još mlako stavi se unutra 3 dkg kvasca i pusti da stoji 4-5 sati u pokrivenoj posudi. Kvasac se digne na površinu u obliku bijele pjene, koju se pokupi žlicom i baci ...

 

Piše: Kogo

Puni se u debele prokuhane flaše, najbolje u one od pive, čvrsto začepi prokuhanim čepovima, dobro zaveže špagom i ostavi po mogućnosti u podrumu na hladnom mjestu da leži do upotrebe.

Što dulje stoji to je pivo bolje, a može se piti odmah iza 5-6 dana.


Vermut

Napuni se bačva bijelim vinom. Uzme se jedna lanena vreća duga 10-15, a široka 3-5 cm u koju se stave izmrvljene mirodije kao u pelinkovac (1/8 suvica, 2 šipke vanilije,5 dkg gorušice u zrnu, 1 na kriške izrezanu dunju, 2 oraščića i koru od 2 naranče), te se uroni u vino da se moči, a pričvrsti špagom za čep.

Nakon 8 dana izvadi se vrećica, sadržina istisne u vino i opet napuni istim novim mirodijama i ponovo stavi močiti u vino. Ovo se opetuje 8-10 puta kroz dva mjeseca.

Ako se primjeti, da je okus vermuta prejak po mirodijama, onda valja nadodati još vina, ako je preslab, onda se mirodije češće istiska.

Zatim se procijedi, puni u flaše, začepi i spremi.

Povezani članci

Who's Online

We have 171 guests and no members online