Kogo: Slastice od bjelanjka

Za današnji gastro-serijal Kogo je prikupio i pripremio savjete i recepte iz bakine kuharice. Mnogo su puta domaćice na čudu i ne znaju što će s bjelanjkom, ako upotrebe samo žutanjak, pa ću iznijeti nekoliko recepata za bjelanjke. Evo kako se može bjelanjak upotrijebiti: Od bjelanjaka se istuče tvrdi snijeg i doda malo soli, a ako ima više bjelanjaka, onda malo hladne vode (za pola lupine). Kad je snijeg gotov doda se za svaki bjelanjak pola žlice šećera u prahu i pola žlice marmelade, pak se sve zajedno izmiješa, te stavi u pećnicu. Najsigurnije je ovo peći u vatrostalnoj zdjeli, dok ne dobije lijepu ružičastu boju i odmah se u istoj posudi stavlja na stol i posluži.

 

Piše: Kogo

Nabujak od bjelanjaka

Nabujak se pravi od preostalih bjelanjaka. Napravi se tvrdi snijeg od 8 bjelanjaka, doda 6 žlica šećera u prahu i dobro tuče. Zatim se u ovu masu izmiješa još 2 žlice pekmeza. Kalup se namaže mašću, pospe brašnom, ulije masu unutra i peče na sasma laganoj vatri ¾ sata. Služi se u zdjeli poliven preljevom bijelog vina.

Preljev od vina: Miješa se 12 dkg šećera sa 3 žutanjka, ¼ litre bijelog vina na laganoj vatri dok ne postane pjenasto, ali ne smije da uzavre. Pjenasti preljev polije se povrh nabujka.

Ako se slučajno jaje isječe zato što je uzavrelo, onda se ostrani s vatre, doda još 1 žutanjak i opet miješa na laganoj vatri dok se ne spoji.


Torta od bjelanjaka

10 bjelanjaka i 30 dkg šećera sa malo limunove kore se tuče 10 minuta, doda 30 dkg samljevenih bajama, 2-3 štapića omekšane čokolade, ostruganu koru od 1 naranče ili limuna, čašicu maraškina i lagano primiješa 2 žlice oštrog brašna.

Ovo se izlije u namazani kalup i peče ¾ sata pri umjerenoj vatri. Kad je pečena, istuče se tvrdi snijeg od 2 bjelanjka, doda pola žličice šećera u prahu i opet tuče da postane čvrsto.

Ovome se doda još 1 žlica prosijanog šećera i 1 štapić ostrugane čokolade, pa izlije povrh torte i ostavi u vrućoj pećnici još 10 minuta.

Povezani članci

Who's Online

We have 50 guests and no members online