Kogo: Konzerviranje ogrozda

Kogo je za današnji gastro-serijal pripremio recepte za konzerviranje ogrozda. Ogrozd je izgledom vrlo privlačan. Plod je obložen prozračnom kožicom kroz koju se nazire meso, staklasto i bjelkaste boje, a posebnu mu draž daju uzdužne prugice. Plod ogrozda može biti žute, zelene ili crvene boje. Bogat je vitaminom C, kalijem, dijetetskim vlaknima, betakarotenom, a ima nešto manje kalcija i željeza. Plodovi za kuhanje se beru krajem svibnja, a oni za jelo u fazi poželjne zrelosti. Zreli plodovi se mogu u hladnjaku čuvati i do nekoliko tjedana. Za pripremu slatkog od ogrozda uzme se još zeleni ogrozd, očisti od peteljke i stavi u hladnu vodu 24 sata, mijenjajući vodu više puta. Vodi u kojoj se moči doda se malo soli i kvasine, te listova od višnje. Na 1 kg voća se uzme 1 kg šećera i 1,5 čaše vode. Šećer se prokuha i vruće polije po voću iz kojeg se pomno izvade zrnca, ocijedi od vode i složi u zdjelu. Poslije 2-3 dana opet se učini ista stvar, prokuha sok i prelije po voću ...

Piše: Kogo

Tako se opetuje 3-4 puta svaki drugi dan, a zadnji put kada se ogrozd skupa sa sokom, dok bude prilično mekan i gust sirup. Zatim se prekrije mokrom krpom i ostavi preko noći. Hladno se složi u flaše, dobro zaveže dvostrukim pergament papirom i spremi na suho hladno mjesto.

    


Džem od ogrozda

Uzme se koliko ogrozda toliko šećera. Na 1 kg šećera doda se nepuna čaša vode i ukuha se u gusti sirup, doda pasirani ogrozd, koji se prije prokuha bez vode, pa onda sve pasira.

Odaberu se zatim bolje jagode i tvrda zrna ogrozda, te očiste od zrnaca. Nabockaju se iglicom na više mjesta i kuhaju u pasirani ogrozd tako dugo dok ne postanu napola prozirna kao želatina.

Složi se toplo u flaše i zaveže kad je ohlađeno s pergament papirom.


Drhće od ogrozda

Za ovo je preporučljiva ona vrsta koja ima tanku i glatku kožicu. Uzme se 1 kg ogrozda koji nije preveć zreo, ostrane se peteljke, pa se kuha u malo vode dok ne omekša. Procijedi se zatim kroz sito.

Na 1 litru procijeđenog soka doda se 50-75 dkg šećera i brzo se kuha 30-40 minuta da sok postane hladetinast, a pjena se ukloni. Kad je gotovo skine se s vatre, pusti malo ohladiti i puni se vruće u male ugrijane čaše.

Slijedeći dan dobro se zaveže i spremi na hladno.


Ogrozdi u šećeru

Stavi se u teću 1 kg šećera i polije sa ¼ litre vode i kuha tako dugo, dok se mrvi. Primiješa se zatim k tomu 1 kg lijepih očišćenih ogrozda i sok od jednog limuna, te oprezno kuha 5 minuta, opjeni se i tako se opetuje za dva slijedeća dana.

Složi se zatim ogrozde u staklenke, a ako je prerijetko kuha se još malo dok sok ne postane kao med. Šećerno se voće zaveže tek poslije 1-2 dana i to prije platnom, pa pergament papirom i spremi se na hladnom mjestu.


Vino od ogrozda

Zrele jagode od crvene vrste ogrozda se prognječe a posuda u kojoj se nalaze se pokrije i ostavi 2 dana. Za ovo vrijeme treba dobro promiješati da se na površini ne skruti. Nakon dva dana ponovo se prognječi voće.

Na 1 litru soka doda se 1-1,5 litre vruće vode i 75-100 dkg šećera. Sve skupa se kuha 15-20 minuta, dobro opjeni i pusti ohladiti.

Najbolje je vino procijediti u flaše i začepiti iskuhanim čepovima. Ovako začepljeno mora se ostaviti da dozrijeva 2-3 mjeseca.

Ovo je izvanredno desertno vino. Djeci se ne daje jer opija.


Žele od ogrozda

Lijepe, velike crvene bobe od ogrozda se kuhaju bez vode u gustu kašu. Stave se zatim cijediti na gusto sito. Dobiveni sok se prokuha ponovo i na 4 litre soka doda se 1,5kg šećera, te se kuha dok masa ne postane kao želatina.

Puni se zatim u ugrijane flaše dok je još masa vruća i ostavi 48 sati da se ohladi. Zatim se dobro zaveže duplim pergament papirom.


Pekmez od ogrozda

Kuha se 1 kg zrelih ogrozda sa 1 kg šećera, s komadićem vanilije i koricom limuna. Poslije pola sata vruće se puni u ugrijane staklenke, koje se zavežu platnom, a pergament papirom tek onda kad je pekmez dobio koricu.

Povezani članci

Who's Online

We have 138 guests and no members online