Kogo: Jagode

Bliži se sezona jagoda, pa je Kogo pripremio nekoliko recepata. Započinjemo s kompotom od jagoda s ribizlovim sokom. Uzme se 1 kg krupnih vrtnih jagoda, opere u alkoholu ili dobroj rakiji i ocijedi. Zatim se slože u duboku zdjelu i to red jagoda, a red šećera u prahu, tako da gornji mora biti šećer. Na 1 kg jagoda pospe se 10 dkg šećera. Zdjelu se pokrije čistim ubrusom i ostavi do sutra. Zatim se opere 1 kg ribizla u hladnoj vodi, očisti od znaca i kroz čistu krpu procijedi sok u koji se doda 90 dkg šećera, te se ukuha da bude umjereno gust. Ovome sirupu se dodaju jagode i kuhaju 10-tak minuta, te se iz njega izvade rešetkastom kašikom u zdjelu, a sok se dalje kuha, jer se dodavanjem jagoda razrijedio pošto su one pustile vodu. Sok se kuha dotle dok postane gust kao med. Tada se skine s vatre, a ohlađene jagode se redaju u flaše i preko njih se nalije sirup. Napunjene flaše se prokuhaju u pari, kao i ostali kompoti samo 5 minuta na 80 stupnjeva Celzijusa.

Piše: Kogo

Ovako pripremljene jagode mogu se upotrijebiti za ukrašavanje torta, kolača, a i za jelo uz čaj i pecivo.

Za vrijeme kuhanja može se u kompot iscijediti i sok od 1 naranče. Ostali postupak kao kod ostalih kompota.


Slatko od vrtnih (pitomih) jagoda

Jagode se operu jedna po jedna u rakiji ili alkoholu. Odstrane se čaške i ocijede, pa se poprskaju limunovim sokom i ostave tako dok se šećer skuha.

Na 1 kg jagoda uzme se 60-80 dkg šećera, te se skuha sirup. Kad je gotov, ostrani se s vatre i pusti malo ohladiti, pa se doda voće i ostavi ovako da stoji jedan dan.

Sutradan se sok ocijedi, opet prokuha, opjeni i opet vruće nalije povrh voća, i tako isto treći dan. Kad se sok prokuhao, nalije se vruć povrh voća, pokrije vlažnom čistom krpom i ostavi do sutra. Zatim se složi u flaše i dobro zaveže.


Drugi način slatkog od jagoda

Krupne zrele jagode svaku za sebe se opere u alkoholu ili rakiji, te ocijedi. Slože se u široku teću i poprskaju limunovim sokom. Na 1 kg naslaganog voća se uzme 4 žlice sitnog šećera i pospe po voću i tako se ostavi 4 sata da stoji.

U šećer se ocijedi sok od jagode, doda još ¼ litre vode i kuha sirup. Kad je ovo dobro gusto, uspu se unutra jagode da prokuhaju 10-tak minuta i posudom se neprestano trese da se pročisti pjena.

Ostrani se s vatre, pokrije vlažnom krpom, dobro obavije i ostavi do sutra, zatim se slože u flaše.


Slatko od šumskih jagoda

Dobro se očisti pola kg lijepih šumskih jagoda, povrh ocijedi sok od 1 limuna i tako pusti da stoji u zdjeli 1 sat.

Napose se ukuha gušći sirup od 50 dkg šećera sa vrlo malo vode. Kad je sirup gust kao med, uspe se u iste jagode i polako se kuhaju, neprestano dižući pjenu.

Kad su ukuhane, skinu se s vatre i pokriju čistom vlažnom krpom do sutradan. Zatim se slažu u flaše i zaveže.


Džem od jagoda vrtnih

Probere se 50 dkg zdravih, čvrstih vrtnih jagoda i na situ se zagnjure u vodu da se dobro operu. Kad se sasvim ocijede, pažljivo se očiste peteljke i zeleni listići, slože se u široku teću i pospu se sa 20 dkg stučenog prosijanog šećera, te doda sok od ½ limuna. Tako se ostavi preko noći pokriveno vlažnom krpom.

Ujutro se stavi  teću na umjerenu vatru da se jagode zagriju i malo stegnu. Čim počne da vrije, uklone se sa vatre i pažljivo cijede, te se slože u zdjelu, a sok se ponovo stavi na vatru da ukuha po prilici na 2/3 pa se njime preliju jagode.

Pokrije se vlažnom čistom krpom i pusti preko noći da se ohladi, zatim se ohlađeno puni u uske flaše i dobro zaveže celofanom.


Jagode u šećeru

Uzme se 1 kg lijepih velikih vrtnih jagoda, ostrane se peteljke, te urone pojedinačno u alkohol da kod kuhanja ostanu tvrde. Naslažu se na slojeve u teću s 1 kg šećera i ostave preko noći na hladnom mjestu.

Sljedeći dan kuha se oprezno samo 15-tak minuta. Dok su vruće slažu se polagano u staklenke, a kad se posve ohlade zavežu se duplim pergamentom. Slaže se prije voće, pa onda sok.


Džem od šumskih jagoda

1 kg neprocijeđenih šumskih jagoda kuha se s 80 dkg šećera naglo 15 minuta. Zatim se vruće ulije u ugrijane staklenke, koje se odmah zavežu celofanom namočenim u alkoholu.

Povezani članci

Who's Online

We have 196 guests and no members online