Kogo: Marmelade

Za gastro-serijal ponedjeljkom Kogo priprema recepte iz bakine kuhinje za marmelade. Danas govorimo o jeftinim, hranjivim i ukusnim marmeladama. Jeftine marmelade dobivaju se od miješanog voća i povrća. Zato je najbolja mrkva. Mrkve se očiste i ocijede, te ostružu na deblje komadiće i kuhaju. Na 2 kg ostrugane mrkve doda se 2 čaše vode. Dobro skuhana mrkva pasira se kroz gusto sito, a dobiveni gustiš pomiješa se sa jednom, dvije ili čak i tri vrste voća (kisele jabuke, šljive, kajsije, cata i rajčica). Po ukusu odabrano voće se očisti i opere, pa sirovo pasira ili samelje u stroju za meso. Na 1 kg ove mase doda se 25 dkg šećera, pa se sve zajedno kuha i neprestano miješa drvenom kašikom. Radi ukusa i ljepše boje za vrijeme kuhanja doda se sok od 2 limuna. Ostali postupak je isti kao i kod drugih marmelada.

Piše: Kogo


Marmelada od jabuka i naranača

Uzme se 1,5 kg jabuka, 1,5 kg  naranača, 1,5 kg šećera. Oguli se gornja kora od naranče sasvim tanko, a bijela kora se odstrani. Polovicu kore kuha se mekano i tanko izreže, a ostatak kore izreže se skupa sa narančama. Jabuke se ogule, povade sjemenke kao i kod naranče i reže na kriške.

Kuha se 1,5 kg šećera sa 1,5 litre vode, pročisti pjena, doda naranča, prokuhana kora i jabuke i sve skupa kuha 20-tak minuta da postane gusta i jednolična masa, koju se može ako hoće pasirati.

Puni se u vruće flaše, zaveže poslije 1-2 dana i spremi na suho zračno mjesto.


Marmelada od jabuka i rajčica (izdašna)

Uzme se 5 kg jabuka, 2 kg rajčica i 3 kg šećera. Jabuke se operu, raspolove i kuhaju u kori sa veoma malo vode dok omekšaju. Zatim se pasiraju kroz sito. Rajčice se operu, izrežu i kuhaju posebno bez vode. Kada su kuhane pasiraju se i dodaju jabukama.

Šećer se zalije sa 3 čaše vode, prokuha i pročisti. Sve se zajedno izmiješa i ponovo kuha dok ne postane gusta masa. Vruće se puni u ugrijane staklenke, stavi u mlaku pećnicu da se na vrh napravi korica.

 Sutradan se zaveže i spremi na hladno, suho mjesto.


Marmelada od bazgovih jagoda

Cvijet bazgeKao što domaćice pripremaju bazgov cvijet, kojeg pržimo u tijestu i koji nam daje ljekoviti čaj, mogle bi se ukuhavati i zrele bazgove jagode, a tim više jer ne traže mnogo šećera.

Naberu se bazgove jagode, operu se i kuhaju s vrlo malo vode da ogreznu. Kuha se dok bobe postanu mekane. Zatim se pasira i doda na 1 kg propasiranog 10-15 dkg šećera. Doda se još ostruganu koru i sok od jednog limuna i komad korjena od cimeta za bolji okus.

Ova marmelada je izvanredno dobra za djecu.


Bazgova marmelada

Uberu se plodovi bazge, orune, kuhaju i pasiraju. Na 5 litara soka stavi se 2 kg šećera i na tiho kuha uz neprestano miješanje više od pola sata.

Vruće se puni u ugrijane flaše i tek nakon dva dana flaše se zavežu pergament papirom.


Marmelada od ogrozda

Za ovo se uzme crvenu vrstu, jer ona daje marmeladi lijepu boju. Posve zreli, dlakavi ogrozd se očisti i kuha u vodi dok omekša. Zatim se zrna prognječe i dalje kuhaju dok se zgusnu.

Na 1 kg prognječene mase se doda pri koncu kuhanja 50 dkg šećera. Kuha se do kraja i vruće puni u ugrijane flaše, a ohlađeno se zaveže i spremi.


Marmelada od oskoruša

Zrele oskoruše se operu i skuhaju sa vrlo malo vode. Kad se raskaše pasiraju se i još samo neko vrijeme kuhaju. Na 1 kg protisnutog se doda 15-25 dkg šećera i još kuha, kao svaki drugi pekmez. Može se skuhati i bez šećera, samo treba onda da je tvrdo skuhana.

Vrlo je ukusna marmelada ako joj se doda 2 kg zrelog, slatkog, pasiranog grožđa. Djeca je vole.


Marmelada od pitomih jagoda (nekuhana)

Lijepe probrane jagode se dobro operu u alkoholu ili rakiji. U zdjelu se stavi toliko voća koliko šećera i neprestano miješa dva sata uvijek istim smjerom.

Kad je dobro izmiješano, spremi se u flaše. Ova marmelada je izvrsna, jer sadži svoj prirodni miris.

Na isti način se priprema i marmelada od šumskih jagoda.

Povezani članci

Who's Online

We have 192 guests and one member online

  • admin