Kogo: Brusnice i drenjine

Za današnji gastro-serijal Kogo nam je pripremio recepte od brusnica i drenjina. Brusnica kao ljekovita biljka je već dugo poznata. Od lišća i plodova se prave ljekoviti čajevi, u svježem obliku se prave sokovi, plodovi se mogu čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a njime možemo pripremati đemove i ukusne umake i jela. Plodovi brusnice bogati su različitim zaštitnim materijama, sadrže minerale, vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna. Crvena tvrda bobica ima zbog veće količine vitamina C kiselkast okus. Naše (pra)bake, također, su cijenile  vrijednost i korisnost drenjina pa su ih često brale i od njih priređivale «slatku zimnicu» koja je, ujedno, bila i dobra kućna (prirodna) priručna ljekarna. Plod i kora drijena, priređeni kao čaj, liječe bolesti crijeva, a od posve zrelih plodova pripremaju se pekmez, slatko, voćni sok i vino ...

Piše: Kogo

Brusnice

Brusnice su plod niskog grmlja koje rastu po našim crnogoričnim šumama. Plod ima lijepu crvenu boju. Brusnice su svježe ne mogu jesti, jer su pune trpkoće. Ukuhane su vrlo dobre, a naročito za kompot. Jedu se uz meso, pečenku i divljač. Imaju vrlo pikantan ukus. Dozrijevaju koncem rujna, pa se onda i ukuhavaju.

brusnice


Ukuhane brusnice

Kuha se ¾ kg šećera sa ¼ litre vode tako dugo dok se on mrvi. Tada se primješa k tomu 1 kg lijepih crvenih brusnica i to pusti da uzavre.

Drugi i treći dan moraju se opet uzavreti. Brusnice se ne smiju dugo kuhati, jer inače postaju žilave. Treći dan se vruće stave u staklenke, koje se zavežu tek nakon 24 sata.


Brusnice u šećeru

Svježe ubrane brusnice (1kg) se pomiješaju u jednoj teći sa 1 kg šećera i stave na vatru da se postepeno grije dok ne uzavre. Zatim se stavi pokriveno na toplu pećnicu pola dana.

Dok su još tople stave se u flaše, koje se tek drugi dan zavežu pisaćim papirom, u koji se iglom probodu rupice.


Drenjine

Drijenak je plod drva drenovine. Lijepe je crvene boje, malen i duguljast, a velik kao maslina ili zrno fažola. Ima tvrdu košticu, a malo mesa pa je kao kompot i ljekovit. Pekmez od drijenka je također dobar, a slatko je odličnog okusa, samo treba dodati dosta šećera. Najviše ga ima po Lici.

drijen


Sušene drenjine

Uberu se lijepe bobice, operu, naslažu u teću i suše na suncu dok postanu suhe. Više puta se promiješaju, da ih jednako zahvati sunce, a preko noći se unesu u kuću. Spreme se u vrećice od tankog platana i objese na suhom, zračnom mjestu.

Kuhaju se zimi kao kompot, preliju šećernom rastopinom i to u ¼ litre vode 70 dkg šećera i puste se u mlakoj pećnici da nabubre.

Ovo je voće ponešto trpkog okusa, ali je vrlo zdravo.


Slatko od drenjina

Čiste, zrele, ali ipak još tvrde drenjine se metnu kratko vrijeme u vruću vodu. Zatim se ocijede i povade koštice.

Ukuha se šećerna rastopina, na 1 kg ploda 35-70 dkg šećera, dobro opjeni i saspu se drenjine u tu vrelu gustu rastopinu i kuhaju na laganoj vatri 15-20 minuta. Ocijede se u cjedilu, sok se još malo prokuha i poliju se zatim drenjine istom vrućom rastopinom u koju su se kuhale.

Idući dan se ocijede pa opet sladorna rastopina provrije i opet njome prelije voće. Tako se napravi i treći dan uvijek iznova.

Ohlađeno se spremi u obične flaše kao i ostala slatka.


Pekmez od drenjina

Odabrane drenjine se operu i zgnječe. Zatim se stave u teću i doda se sok od jednog limuna. Kada je za 1/3 ukuhan doda se šećer, računajući na 1 kg gustiša 2 kg šećera. Kuha se 20 minuta i onda sipa u zagrijana stakla. Pusti se potpuno ohladiti, pa se čvrsto zaveže.

Daljnji postupak kao kod ostalih pekmeza.

Ovaj pekmez je vrlo cijenjen, a drenjine su poznate kao sredstvo za liječenje probavnih bolesti.

Povezani članci

Who's Online

We have 257 guests and no members online