Kogo: Konzerviranje ribizla

Za današnji gastro-serijal Kogo je prikupio recepte za konzerviranje ribizla. Evo kako se pravi slatko od ribizli: Opere se i ocijedi 50 dkg krupnih boba ribizle, te se bobe (zrna) viljuškom orune. Napose se učini sirup od 1,25 kg šećera i čaše vode. Sirup se kuha 20-tak minuta i opjeni. Kad je gotov, doda se unutra jagode od ribizla i sve skupa kuha još 20-tak minuta. Kad je gotovo skine se s vatre, pokrije vlažnom krpom i ostavi do sutradan. Slijedeće se jutro složi u flaše i dobro zaveže dvostrukim pergament appirom. Posluži se uz pečenku ili čaj, kao i uz sitna peciva. Vrlo je dobro i ukusno.

Piše: Kogo

Džem od ribizli

Izaberu se zrele, krupne, crvene bobe, te se operu i ocijede. Na 1 kg voća doda se 1 kg šećera i sve skupa stavi kuhati na jakoj vatri 15-tak minuta. Češće se strese posudom i skida pjena. Skine se s vatre i kad se malo ohladi puni se u ugrijane flaše i pusti ohladiti.

Sutradan se zaveže i spremi do upotrebe.


Žele od ribizli i višanja

Uzmu se zrele ribizle i orune, te se stave u čistu teću, koja služi isključivo za kuhanje slatkog. Voće se prelije s malo hladne vode, ne treba da ogrezne u vodi. Stavi se na vatru da vrije, dok se ribizle raskuhaju (15 minuta), zatim se pasira kroz sito.

Procijeđeni sok se izmjeri i na 2 čaše soka doda se čašu šećera i sve zajedno se opet na vatri kuha. Da li se sok zgusnuo, to se kuša žličicom na malome tanjuriću i ako se ozgo pokaže kožica, sok je gotov. Skine se s vatre i pusti da se malo ohladi, tek da staklo ne pukne kad se nalijeva, te se pune male čaše s kojima se ujedno i posluži, jer se žele ne može presipati.

Čaše se zavežu tek sutradan, kad se žele stegao i spreme do upotrebe.

Ovaj žele se služi uz čaj premazan na kruh.

Vrlo je ukusno za jelo ako se napola kuhanom želeu netom je pasiranom, doda 25 dkg od očišćenih, krupnih višanja.


Žele (drhšće) od ribizli

Voće se opere u više hladnih voda, ocijedi i orune se zrnca, te se odmah pasira i na 1 litru soka doda se 75-90 dkg šećera. Kuha se na jakoj vatri od 30-50 minuta, a za vrijeme kuhanja dobro se opjeni.

Kad je gotovo, ulije se u ugrijane flaše i pusti ohladiti, pa se onda dobro zaveže i do uporabe spremi. Osobito se pazi da se u pravi čas skine sa vatre i da se ne prekuha jer se teško skruti.

Ovo je vrlo zgodno za ukras torta i raznih slatkiša.


Prvoklasno drhšće od ribizla

Tek ubrani ribizli se dobro operu i zrnca orune. Voće se lagano pasira u sirovom stanju tako da se dobije bistar sok. Na pola litre soka se uzme 60 dkg šećera (prosijanog kao brašno). Šećer se stavi u teću na laganu vatru i neprestano miješa drvenom žlicom dok ne postane sav brašnjav, tako da se ne počne žutiti, već da ostane potpuno bijel. Kad se dobije ovakav šećer, nalije se procijeđeni sok od ribizla i na tihoj vatri kuha samo da zakipi.

Skine se zatim s vatre i pusti pola sata da počiva, a za to se vrijeme na površini skupi bijela pjena. Pažljivo se pokupi sva pjena sa površine i ulije se vruće bistro drhće u ugrijane čaše i tako ostavi na zraku da se dobro skruti 8-10 dana. Zatim se zaveže pergament papirom i spremi na hladnom mjestu.

Najbolja je količina za ovo drhće 3 litre svježeg soka i 3,35 kg šećera, jer inače ako se čini u manjoj mjeri lako se šećer karamelizira (požuti). Treba posvetiti što veću pažnju da drhće uspije, da ne prevrije, jer bi se tada dobio sok, a ne drhće od ribizla.

Glavno je da čaše ostanu otvorene na zraku 8-10 dana dok se ne skruti.


Pekmez od ribizla

Operu se dobro ribizle, orune zrnca i kuhaju bez vode. Kad je gotovo pasira se sok i opet sam kuha 15 minuta, dok ne postane gusto. Zatim se doda ista količina šećera, koliko ima tekućine, pa se brzo prokuha 10-tak minuta da voće ne izgubi boju i aromu. Puni se vruće u ugrijane flaše. Kad se ohladi, zaveže se i spremi.

Na isti način kuha se i pekmez od jagoda.

Povezani članci

Who's Online

We have 198 guests and no members online