Kogo: Škanjate (Brač)

Subotom u gastro-serijalu objavljujemo recepte za slatko, pa naš Kogo danas piše o specijalitetu otoka Brača - škanjate. Prvi recept za pripremu škanjata ide ovako: u 3 kg prosijanog brašna doda se ¼ l ulja, 25 dkg šećera i 3 dkg kvasca. Kvas se napravi navečer i pusti kisati i tada se zajedno izmiješa. Tijesto se dobro izradi i naprave se dosta široki kolači, malo se našaraju, pa se opet ostave da kisnu, a zatim se peku. Pečeni se raspolove i ponovo malo peku u laganoj pećnici. Jede se samo, a može se umakati u vino ili kavu ...

Piše: Kogo

Škanjate posne

Prosije se 3 kg brašna, doda 60 dkg šećera u prahu, ¼ l ulja, vrlo malo soli i gotov kvas od 4 dkg kvasca koji se napravi navečer. Tijesto se mijesi dugo i izradi. Tada se umijese veliki široki i okrugli kolači, pokriju se i ostave na toplom mjestu da rastu. Kad uskisnu, stave se peći.

Pečeni i ohlađeni se prerežu preko polovice i opet malo peku na laganoj vatri da se prepeku. Moče se u prošeku.


Škanjate (Selca na Braču)

Na 2 kg prosijanog brašna se uzme 30 dkg šećera u prahu, 3 cijela jaja, 3 dkg kvasca, ¼ l ulja i malo soli. Ostali postupak je isti kao i kod posnih škanjata. Mogu se upotrebljavati kao neprepolovljeni i nepoprženi, već u cijelom komadu uz kavu.

Kvas je najbolje napraviti uvečer i to tvrdi i ostaviti da kisi preko noći. Ujutro se malo zamijesi cijela količina. Odmah se kalupe veliki, široki kolači po prilici od 25-30 dkg tijesta. Poredaju se na čistom stolnjaku, ostave da kise do potrebe i onda peče.

Povezani članci

Who's Online

We have 161 guests and no members online