Kogo: Konzerviranje bresaka

Bliži se ljeto i sezona bresaka, pa u gastro-serijalu objavljujemo recepte za njihovo konzerviranje. Prvi Kogov recept danas je slatko od bresaka na brzi način: oguli se 1 kg zdravih bresaka i povade im se koštice. Zatim se uzme 1 kg šećera, naškropi vodom, doda komad vanilije i na vatri rastopi. Kad je šećer gust i pročišćen, stave se u nj breskve da prokuha pola sata na tihoj vatri, te više puta strese posuda, skida pjena. Kad je kuhano pokrije se vlažnom krpom i ostavi preko noći. Sutradan se puni u flaše, dobro zaveže dvostrukim pergament papirom, te spremi ...

Piše: Kogo


Breskve u rumu odlične

Izaberu se zrele, krupne breskve, operu i obrišu čistom krpom, nabockaju se čačkalicom i slože u zdjelu. Za 2 kg voća uzme se 1 kg šećera i pola litre vode, te se ukuha i dobro pročisti 15-tak minuta. Kad je sirup gotov stave se breskve da prokuhaju 5 minuta, pa se izvade u zdjelu, a u šećeru se još prokuha par klinčića, šipka vanilije i ostrugana ili tanko rezana samo žuta limunova kora. Prelije se po breskvama i pusti ohladiti.

Potpuno ohlađene se slože u flašu širokog grla, nalije ozgo sirup i ¼ litre finog špirita ili ruma. Dobro se zaveže dvostrukim vlažnim celofanom i spremi. Posluži se preko zime, a izvanrednog je okusa.


Drhće od breskve

Uzme se 1 kg zrelih bresaka, očisti povade koštice, isječe i stavi u šerpu, te pokrije vodom. Zatim se kuhaju dok ne postanu mekane, pak se sok ocijedi.

Sok se odmjeri i na 1 litru soka doda se 75 dkg šećera i sok od 1 limuna. Kad je drhće gotovo, ostavi se da počiva dva dana, a zatim se zaveže u stakla i spremi.

Kad se ocijedi sok od skuhane mase, postupak je siti kao i kod ostalog drhća.


Breskve u rakiji

U 1 litru domaće rakije doda se ¼ litre ruma, 1/8 litre maraskina, 1/8 litre konjaka i 25 dkg šećera.

Breskve (ne cjepanice) se operu mokrom krpom i posuše, nabockaju čačkalicom i slože u flaše, te poliju pripremljenom tekućinom, tako da moraju biti pokrivene. Zatim se dobro zaveže i spreme za zimu.


Breskve s medom

Uzme se 1,5 kg bresaka, oljušti i razreže na polovicu. Skuha se 1 l vode i u kipuću vodu doda 80 dkg do 1 kg meda, dobro opjeni i polije u zdjelu povrh voća, pokrije vlažnom krpom i tako ostavi 2 dana.

Isto se ponovi 3 puta svaki drugi dan. Zadnji put treba dobro očistiti sok od pjene i vruće naliti na voće koje se složi u flaše.

Pusti potpuno ohladiti 48 sati, pa se flaše zavežu i spreme na hladno promajno mjesto.


Kompot od bresaka s medom

Uzme se ne prezrelih 1,5 kg bresaka, obrišu se mokrom krpom, izrežu na polovice i složi u patent flaše. Zatim se učini sirup od 1 l ključale vode sa 65 dkg meda i dobro opjeni. Vruć sirup se nalije po voću, stakla se zatvore i kuhaju u pari 15 minuta na 80 stupnjeva Celzijusa.


Procijeđeni pekmez od bresaka

Zrelih bresaka 1 kg se pasira i kuha sa ¾ kg šećera i sokom od 1 limuna. Kuha se 15-20 minuta. Vruće se ulije u flaše, koje se zavežu tek nakon par dana.


Breskve u konjaku

Neprezrele breskve 3 kg izabrane, besprijekorno oljuštene se raspolove, a koštice povade. 1,5 kg šećera se naškropi vodom, skuha i dobro opjeni. Naslažu se unutra breskve i kod lagane vatre se prokuha, a dok se kuša da se lako zabode čačkalica.

U porculanskoj zdjeli se složi voće i pokriveno pusti stajati kroz noć. Zatim se breskve slože u flaše.

Sok se dobro ukuha kao med i ohladi i izmiješa sa s ravno toliko ruma ili konjaka koliko je soka. Time se poliju breskve. Ovlaženim pergament papirom se dobro zaveže i spremi na suho hladno mjesto.


Breskve u suhoj pari

Odabere se 4 kg dobrih bresaka, obriše, raspolove i oguli. U čiste suhe flaše se složi voće dobro jedno uz drugo, tako do ¾ flaše. Slože se zatim na jednoj dasci. U međuvrimenu se kuha šećer i dobro opjeni.

Vrući šećer se oprezno nalije na voće koje mora biti sasvim pokriveno. Brzo se zaveže duplim pergament papirom ili celofanom namočenim u alkohol i dobro obavije u debelu vunenu deku i pusti tako preko jedne cijele noći.

Ovako konzervirano se dobro drži i dugo. No bolje je zavezati flaše celofanom navlaženim u alkohol.

Povezani članci

Who's Online

We have 162 guests and no members online