Kogo: Medenjaci

Naš je Kogo prikupio recepte za medenjake kakve su spremale vaše mame ili bake, pa ovaj gastro-serijal započinjemo s receptom za medenjake obične. Prosije se 50 dkg brašna s 1 žlicom sode bikarbone, 15 dkg šećera, malo cimeta, 10 tučenih klinčića i 3 cijela jaja. Ovo se popari s 16 dkg vrelog meda, izradi tijesto i na zabranjeloj dasci se provalja, kalupe se razni oblici slični keksima. Tada se premažu bjelancem, pospu krupnim šećerom ili isjeckanim orasima, po volji je staviti u sredinu svakog pola oguljene bajame, jer su različiti boljeg izgleda.

Piše: Kogo

Medeno pecivo

Uzavre se 25 dkg meda i brzo zamiješa 25 dkg šećera i s ovime odmah popari 75 dkg brašna. Doda se 1 dkg cimeta, nekoliko tučenih klinčića i ½ dkg amonijakalne soli rastopljene u malo mlačne vode i 1 pecivni prašak.

Dok je tijesti vruće, razvalja se u pola prsta debeo list, izrežu razni oblici i odmah peku u vrućoj pećnici. Kad je pečeno, vrlo je mekano, ali kad se ohladi, postane tvrdo.

Medenjaci moraju odležati najmanje 7-8 dana da med popusti i tako postanu dovoljno mekani za jelo.


Medenjaci jednostavni

Na dasci se prosije 25 dkg brašna i doda tvrdi snijeg od 3 bjelanjka, 25 dkg šećera i toliko meda da se može izraditi tijesto (po prilici 2-3 žlice). Od tijesta se provalja list, koji se rezačem reže u razne oblike.

Tepsija se namaže mašću, poredaju se medenjaci i peku na jakoj vatri.

Povezani članci

Who's Online

We have 206 guests and one member online

  • admin