Kogo: Lokum, praline i kuglice od mrkve

Subotom nam za gastro-serijal Kogo priprema recepte za stare slastice koje je vrijedno prikupljao po prašnjavim zapisima i knjigama. Prvi recept danas je za pripremu lokuma: prosije se 50 dkg oštrog brašna, doda 12 dkg šećera u prahu, 3 žutanjka, ostruganu limunovu koru, 12 dkg maslaca ili 10 dkg priprženog ohlađenog ulja, te se od svega ovoga napravi tijesto, provalja i za palac režu kosi komadići (3-4 cm). Peku se na umjerenoj vatri da ostanu blijedi, pečeni odmah vrući provaljaju u vanilijin šećer ...

Piše: Kogo

Praline

Oguli se i samelje 15 dkg bajama, zatim se doda 20 dkg šećera i od ovoga učini krokant. Ohlađeno se dobro istuče da dođe kao brašno.

U jednom loncu se tuče 25 dkg maslaca, 20 dkg šećera, 4 žutanjka, lagano se kuha dok se počne zgrušavati, ostrani se sa vatre i u ovo se uspe korakant i sa vrućim nožem premaže oblatne. Za ovu smjesu uzmu se tri oblatne.

Preko noći se lagano opterete do sutradan i režu na male četvorine, a mogu se kalupiti i male okruglice (praline).


Kuglice od mrkva

Ostruže se, očisti i opere 50 dkg mlade mrkve, te samelje u stroju za meso. Zatim se ostruže kora od 3 naranče, doda 25 dkg šećera i sve skupa sa mrkvama kuha na tihoj vatri dok postane gusto, da se mogu praviti kuglice.

Kuglice se provaljaju u krupni šećer i puste par dana da se na zraku suše.

Povezani članci

Who's Online

We have 327 guests and no members online