Kogo: Slastice

I ove subote za gastro-serijal Kogo je pripremio nove recepte za slatko. Počinjemo s vrlo finom drhtalicom od jaja. Miješa se pola sata 7 žutanjaka sa 7 žlica sitnog i malo vanilijinog šećera. Zatim se doda lagano pola litre hladnog mlijeka i kuha u kotliću na laganoj vatri neprestano miješajući, dok se prilično ne zgusne. Tada se oduzima sa vatre, nadoda 7-8 listova želatine, opet dobro promiješa i doda 2 čašice maraškina ili drugog likera. Procijedi se kroz tanku krpu, kalup oblije dobro hladnom vodom, a drhtalica uspe unutra, ostavi nekoliko sati na led, a u zimsko doba preko noći na hladno mjesto. Od velikog je efekta drhtalica postavljena u kalupe od ribe ili školjke. Može se dodati i par žlica čokolade. Drhatalica se stavi također i u kalup od ribe na stakleni ili papirnati podložak iz tanko izrezanog krep papira, pokriven ozgo celofanom. Drhatlica u formi ribe položi se povrh i ukrasi naokolo školjkama. U ljetno doba služi se u čašama i prelije ozgo sokom od voća.

 

Piše: Kogo

Sir od bjelanjaka

Tuče se snijeg od 6 bjelanjaka, doda 37 dkg šećera, te još tuče 10-tak minuta i doda sok od 1 limuna. Kad je gotovo, hladnom vodom se isplahne kalup od pudinga ili lončića, ulije unutra masa i lagano na pari kuha 20-tak minuta.

Kad je gotovo okrene se na tanjur da izgleda kao mladi sir, polije kremom po volji i posluži.


Slatko od griza

Skuha se pola litre kipućeg mlijeka sa 3 žlice griza. Tuče se snijeg od 3 bjelanjka i pri koncu se doda griz, pusti se da još malo prokuha dok se izmješa. Zdjelu se isplahne hladnom vodom, uspe se unutra smjesa od griza.

Užuti se tamnožuto 14 kocaka šećera, ulije čašu hladna mlijeka. Napose se miješa 3 žutanjka s 3 žlice šećera u prahu, lagano pridoda u mlijeko da sve skupa zakipi, polije po grizu i pusti ohladiti.

Ljeti se stavi malo na led.

Povezani članci

Who's Online

We have 282 guests and no members online