Kogo: Liker od malina i liker od jagoda

Četvrtkom u gastro-serijalu pišemo o likerima, pa je i danas je Kogo pripremio recepte za liker od malina i liker od jagoda. Za pripremu likera od malina uzme se 1 kg zrelih malina, dobro očisti i opere, te ocijedi. Zatim se prelije sa 1 litrom dobre rakije i ostavi dvije sedmice na suncu. Za ovo vrijeme treba flašu češće protresti. Zatim se skuha 1 kg šećera sa 2 žlice vode 20 minuta i dobro opjeni. Hladan sirup se procijedi kroz krpu, doda soku i dobro izmiješa, te sve skupa još jednom procijedi kroz platnenu kesicu. Flaše se napune i začepe prokuhanim čepovima te se spreme da sok dozrijeva na hladnom mjestu...

Piše: Kogo


Liker od jagoda

U staklenku širokog grla stavi se 1 kg dobro zrelih šumskih jagoda, 1 komad vanilije, te ozgo nalije sa 1 litrom dobre rakije. Dobro se zatvori i ostavi par dana na suncu.

Zatim se skuha 1 kg šećera sa 0,5 l vode. Kad se šećer ohladi, doda se procijeđeni sok od jagoda i ostavi 2 dana da stoji, pa se opet procijedi kroz čistu krpu, napuni flaše, dobro začepi i ostavi na suhom hladnom mjestu.

Povezani članci

Who's Online

We have 195 guests and no members online