Kogo: Bajamini

Subotom u gastro-serijalu nastavljamo s receptima za slatkiše iz bakine kuhinje. Kogo nam je pripremio tri recepta za bajamine: sinjske, imotske i slane. Prvi je recept bajamini sinjski, a ide ovako: Od 35 dkg bajama u korici razreže se svaki na par komada i lagano poprži, te prosije kroz rijetko sito, da prašina ispadne. Zatim se ostruže 25 dkg čokolade za kuhanje i sipa u ugrijanoj žlici dobre domaće masti, neprestano miješajući. Kada čokolada počne krutiti i vlakasto se rastezati, uspu se u ovo bajame i dobro zamiješaju da pokupe i dignu čokoladu. Oduzme se s vatre i žlicom stavljaju male hrpice na deblji bijeli papir. Po volji se mogu napraviti i malo veće hrpice u obliku piramide ili male u veličini kune. Ostavi se posušiti do sutradan ...

 Piše: Kogo


Bajamini prženi - Imotski

20 dkg lijepih okruglih bajama, 20 dkg šećera u kristalu i 2-3 žlice hladne vode, na vatri se neprestano miješa dok bajami ne pokupe sav šećer i dotle dok šećer počne popuštati od bajama, a bajami počnu pucketati.

Odmah se povade na porculanski tanjur, rašire i ostave ohladiti.


 

Bajamini prženi slani

Očišćeni bajami poškrope se s malo slane vode i stave peći u pećnicu. Za vrijeme pečenja poškrope se još par puta s istom vodom i peku dok ne počnu pucketati.

Povezani članci

Who's Online

We have 154 guests and no members online