Kogo: Konzerviranje krastavaca

Konzerviranje povrća je tema našeg gastro-serijala četvrtkom,  a Kogo je za danas pripremio dva recepta s krastavcima. Prvi recept je spremanje krastavaca za zimu. Izaberu se zdravi krastavci srednje veličine s peteljkom. Stave se u dosta duboku posudu i poliju kipućom vodom da se unište mikroorganizmi koji bi ih izvrgli kvarenju. Kad se voda malo ohladi izvade se krastavci na dasku da se osuše i dobro se otaru i lijepo poslože u bocu. Međutim se stavi kuhati ¾ l vode i 4 dkg soli. Kad se ovo prokuhalo doda se k tomu ¼ l kvasine i opet prokuha. U to se metne par listova lovora, korjen od hrena i par zrna papra. Kad se ovo pripravljeno dobro ohladi nalije se na složene krastavce. Dalje se postupa sa zatvaranjem i prokuhavanjem u pari, samo se s vatre skine lonac kada voda zavrije ...

Piše: Kogo

Spremanje krastavaca za zimu


Stave se boce s hladnom vodom u lonac, da budu u vodi do grla i stavi se na vatru da kuha. Netom uzavri voda lonac se skine sa vatre da se boce u njemu ohlade. Boce valja prije stavljanja u lonac omotati krpama ili slamom, da se ne razbiju jedna uz drugu.

Ohlađene boce se obrišu i spreme u suhu, zračnu prostoriju.


Dalmatinski način konzerviranja krastavaca

Na dnu flaše u koju se slažu krastavci stavi se nekoliko listova vinove loze naškropljene modrim kamenom (galicom), ili se stavi mali komadić kao zrno kukuruza galice da krastavci sačuvaju lijepu zelenu boju.

Krastavci se slažu u posudu jedan uz drugoga, a između njih se stavi lišća od višanja, malo kopra ili koromača, nekoliko zrna zelenog grožđa i par zrna papra.

Napose se prokuha 2 l kvasine sa 1 l vode i šakom soli, te ohladi i nalije u flaše, začepi i spremi. Nakon 8 dana preporučljivo je opet odliti kvasinu i ponovo je prokuhati, opjeniti, rashladiti i ohlađenu uliti.

Flaše treba spremiti na suho, hladno mjesto.

Povezani članci

Who's Online

We have 232 guests and no members online