Kogo: Medenjaci

U gastro-serijalu subotom nastavljamo s receptima za medenjake. Prvi recept koji je Kogo pripremio je medenjaci specijalni. Prosije se 80 dkg oštrog ili pšeničnog brašna, doda 2 žlice sode bikarbone i ako se ima žličicu kremkor tatari. Doda se 28 dkg šećera, limunove ili narančine ostrugane kore, 4 žlice masti u kojoj se rastopi 6 žlica meda, cimeta i mirodije po volji te 4 cijela jaja. Od svega ovog se učini tijesto, provaljaju se male štručice i režu komadići za orah veličine. Kalupe se okruglice, slože na mašću premazani lim jedan od drugog udaljeni i peku se pri dobroj vatri. Stavi se po sredini svakoga polovicu oguljene bajame.

Piše: Kogo

Kolači medeni

Stavi se u lonac 50 dkg meda, 12 dkg maslinovog ulja, 10 dkg šećera, metne na vatru da se otopi i ugrije, te pomalo doda 70 dkg prosijanog bijelog, a još bolje domaćeg pšeničnog brašna. Oduzme se s vatre, doda 30 dkg u kori malo poprženih krupno izrezanih bajama ili oraha, 1 žlicu kakaoa ili štapić ostrugane čokolade, ostruganu limunovu koru, na vrh žličice cimeta (kanele) u prahu, nekoliko tučenih klinčića i 1 ostrugana oraščića.

Napravi se tijesto i ostavi na dasci počivati pola sata. Zatim se umijese široki tanki kolači (kolobari) i peku pri umjerenoj vatri 20 minuta.

Kad su gotovi, premažu se ozgo šećernom vodom i opet ostave u peći par časaka da dobiju sjaj.


Cvjetovi (Hvar)

10 cijelih jaja treba dosta dugo miješati sa 50 dkg šećera u prahu. Doda se pola litre finog maslinovog ulja, 1 ostrugani oraščić, vanilijin šećer, 10 žlica meštrala, čašicu ruma ili maraškina, koru od 2 limuna i naranče, te par kapi mirisa od ruža.

Zatim se pomalo sipa brašno, toliko da tijesto bude srednje mekano i da se dade mijesiti. U brašno se doda 8 dkg amonijakalne soli, koju se razmuti sa 5-6 žlica kipućeg mlijeka.

Napravi se glatko tijesto, razdijeli na 14-15 komada, kalupe razni oblici sa kolutom za tjesteninu i peku u namazanoj tepsiji poredani u većim razmacima.

Kad su pečeni, namažu se meštralom i pospu šećerom.

Povezani članci

Who's Online

We have 218 guests and no members online