Kogo: Liker od oraha i orahovica

Kogo je za gastro-serijal ove srijede pripremio recepte za liker od oraha i orahovicu. Liker od oraha priprema se koncem lipnja kada se nabere 14-15 zelenih oraščića, dobro se stuku i stave u flašu širokog grla. Zatim se nalije 1 l dobre domaće rakije, začepi i ostavi na suncu 10 dana. Nakon toga se procijedi i u procijeđeni sok doda vrlo tanko izrezanu koru od 2 naranče i šipku vanilije, te opet ovo stavi još 6 dana na suncu. Flašu treba više puta protresti da se dobro izmiješa. Doda se zatim 50 dkg šećera prokuhanog u ¼ l vode, očišćenog, ohlađenog i kroz krpu pasiranog. Naliju se flaše, dobro začepe, spreme i pusti da liker dozrijeva barem 3 mjeseca ...

Piše: Kogo


Orahovica

Polovicom lipnja se nabere mladi zeleni orasi. Na 1 l rakije uzme se 8-14 oraha, dobro se stuku, kamenom na kamen, stave u flašu, pospu sa 25 dkg sitnog šećera, pokrije i ostavi na suncu 2-3 dana dok ne pocrne.

Zatim se povrh nalije 1 l dobre domaće rakije, ¼ l vinskog špirita, pola šipke vanilije, komadić korijena cimeta, 6-8 klinčića te dobro zatvori i drži 40 dana. Zatim se filtrira, nalije u flaše, dobro začepi i spremi.

Na izvađene orahe, koji preostanu iz ovog, može se naliti 1 l dobrog bijelog vina. Ostavi se mjesec dana da dozrijeva, procijedi se i dobije izvanredno piće.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 157 guests and no members online